Vsak zavrže 72 kilogramov hrane letno

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Z leti se sicer količina zavržene hrane zmanjšuje, a na Snagi opozarjajo, da do hrane nimamo pravega odnosa.
Oglej si celoten članek

Snaga začenja z akcijo za zmanjšanje količine zavržene hrane, pravijo, da moramo najprej spremeniti odnos do hrane: "Naš cilj je zmanjšati količino zavržene hrane in doseči, da hrana ponovno postane vrednota." V okviru kampanje so organizirali delavnice, s katerimi svetujejo ljudem pri načrtovanju nakupov hrane za obroke, danes pa so na odnos do hrane opozarjali s pomočjo 50 smetnjakov za smeti, ki so mimoidoče pozivale k boljšemu odnosu do hrane. Mimoidoče so mimoidoče pozival, da so "site zavržene hrane".

Vsak zavrže več kot 70 kilogramov hrane

Posameznik v Sloveniji letno odvrže nekaj več kot 70 kilogramov hrane, kar pa je veliko bolje kot je bilo na primer leta 2008, ko smo v Sloveniji zbrali več kot 197 kilogramov na posameznega prebivalca letno.

Zavržemo manj hrane

Na statističnemu uradu ugotavljajo, da se je količina nastale odpadne hrane v obdobju 2008–2013 v Sloveniji zmanjšala za 63 odstotkov –  v letu 2008 smo je proizvedli okoli 400.000 ton, v letu 2013 pa okoli 149.000 ton.

Pozitivno pa je tudi, da se delež reciklirane odpadne hrane od vse nastale odpadne hrane se je v tem obdobju povečal za 24 odstotnih točk. Tako smo lani reciklirali nekaj manj kot tretjino odpadne hrane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.