Vsaka pomoč ima svojo ceno

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Starejši in invalidi. Za uro pomoči na domu je treba v povprečju odšteti dobre štiri evre.
Oglej si celoten članek

Oskrba. Če zaradi starosti ali invalidnosti ne zmorete več samostojno poskrbeti zase, v dom starejših pa še ne želite, lahko zaprosite za pomoč na domu.

Hranijo in nakupujejo

Storitve izvajajo centri za socialno delo (CSD), domovi za upokojence, druge javne ustanove in tudi koncesionarji; pomagajo pri oblačenju, umivanju in hranjenju, spremljajo starostnika pri opravljanju nujnih obveznosti, nakupijo živila, prinesejo kosilo ali počistijo 
stanovanje.

Kdo v vaši občini izvaja tovrstno pomoč in koliko ta stane, si lahko ogledate na spletni strani Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo.

Pripada 20 ur na teden

Posameznik je upravičen do največ 20 ur pomoči na teden. Povprečna cena ene ure pomoči na domu, ki jo izvaja javna služba, je za uporabnika okrog 4,42 evra. So pa cene od občine do občine zelo različne, ker občine storitev sofinancirajo v različnih zneskih; občina mora namreč subvencionirati najmanj polovico storitve.

“Nekatere občine pomoči še vedno ne organizirajo, nekatere jo svojim uporabnikom ponujajo brezplačno oziroma po simbolični ceni, v nekaterih pa storitev uporabnika stane tudi osem evrov na uro,” pojasnjuje Mateja Nagode z Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo, kjer ugotavljajo, da ta “storitev pri nas še vedno ni enakomerno dostopna niti finančno niti geografsko”.

Na Goriškem največ

Pomoč na domu je decembra lani prejemalo 6.575 ljudi. To storitev najbolj koristijo na Goriškem, kjer je v pomoč na domu vključenega 3,1 odstotka starejših od 65 let, najmanj pa na Koroškem, kjer jih je vključen le en odstotek.

Po besedah Nagodetove je razširjenost storitve po državi še vedno premajhna, še posebno zato, ker v našem sistemu še prevladuje institucionalno varstvo.

Foto: Žurnal24 oskrba domovi starejših

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:43 20. Februar 2013.

    Pred dvema letoma še ni bilo možno dobiti postelje v domu,<br />sedaj pa pobirajo oskrbovance iz drugih domov, Žalostno,<br />to …

  • 06:29 20. November 2011.

    Ta država je znorela...gremo Janša,tudi z silo!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.