Vse glasnejše govorice: Kdor zboli za covidom, pojde na zdravljenje v tujino

Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19 Foto: Epa Covid-19
V torek so v Sloveniji potrdili 3456 okužb z novim kornavirusom, največ od začetka epidemije. V zadnjih dneh narašča število hospitaliziranih covidnih bolnikov in število umrlih, ob tem pa bolnišnice širijo zmogljivosti na covidnih oddelkih in krčijo nenujne programe. Hkrati stroka svari pred zlomom zdravstva, saj se ta sooča s pomanjkanjem kadra.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji so v torek opravili 7722 PCR-testov in z njimi potrdili 3456 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 44,8 odstotka opravljenih testov. Gre za najvišje število dnevno potrjenih okužb od začetka epidemije. Več kot 3000 okužb so v Sloveniji do zdaj potrdili le še 5. januarja, ko so jih zabeležili 3428, in 26. oktobra, ko so jih potrdili 3138.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 670 covidnih bolnikov, od tega 159 na intenzivni negi. V bolnišnice je bilo sprejetih 99 covidnih bolnikov, umrlo jih je 18.

Ob naraščanju potreb po bolnišničnem zdravljenju covidnih bolnikov bolnišnice po državi skladno s torkovim dogovorom med zdravstvenim ministrstvom in vodstvi slovenskih bolnišnic širijo zmogljivosti na covidnih oddelkih in hkrati krčijo nenujne programe.

Koordinator covidnih bolnišničnih postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta ob tem svari pred zlomom zdravstva. Po njegovih besedah maksimalna kapaciteta covidnih intenzivnih postelj v tokratnem valu epidemije znaša 191. To je nekoliko manj kot v prejšnjih valovih, razlogi pa so v pomanjkanju negovalnega kadra v bolnišnicah, je pojasnil.

Vse glasnejša so namigovanja, da bi lahko slovenske bolnike s covidom na zdravljenje vozili v tujino. Carotta pojasnjuje, da ni bila sprejeta še nobena odločitev, da pa se o tem razmišlja.

Foto: Epa Covid-19

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so danes poudarili, da se bližajo robu svojih zmogljivosti. Opozarjajo, da bodo pritiski na klinični center v prihodnjih dneh najverjetneje še narasli. Po besedah v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča pa ima UKC Ljubljana več težav kot s prostimi posteljami z zdravstvenim kadrom, ki ga primanjkuje.

Nekatere slovenske bolnišnice ob slabšanju epidemioloških razmer v državi že omejujejo tudi obiske bolnikov. Obiski so po novem v UKC Ljubljana omejeni na eno zdravo osebo, ki lahko posameznega bolnika obišče za največ 15 minut. Pri tem mora biti bolnik na zdravljenju v kliničnem centru vsaj teden dni. Obiski pa so po nespremenjenem režimu še vedno dovoljeni za starše otrok in kritično bolnih, po predhodnem posvetu in dovoljenju oddelčnega zdravnika.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je danes ponovno poudarila, da cepiva proti copvidu-19 tudi ob hitremu širjenju delta različice novega koronavirusa še vedno nudijo zelo dobro zaščito pred hudim potekom bolezni, hospitalizacijami in smrtmi.

Vektorska cepiva sicer nekoliko slabše ščitijo pred okužbo s trenutno krožečo različico delta. Zato je med spremembami glede uporabe poživitvenega odmerka cepiv proti covidu-19, ki jih je prejšnji teden predlagala posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, tudi priporočilo za cepljenje s poživitvenim odmerkom za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi. Zanje je priporočljivo cepljenje s poživitvenim odmerkom s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju. Pri cepljenju, ki je bilo opravljeno z mRNK cepivi ali kot "mešana shema", pa je priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom vsaj šest mesecev.

Foto: Epa Covid-19

Poživitveni odmerek po besedah Beovićeve trenutno posebej priporočajo tudi starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

Za cepljenje s poživitvenim odmerkom se uporabljajo mRNK cepiva, pri čemer se pri cepivu Moderne kot poživitveni uporablja polovični odmerek cepiva. Po podatkih NIJZ je bilo do torka s poživitvenim odmerkom cepljenih 51.530 ljudi.

Tudi zaradi možnosti cepljenja s poživitvenim odmerkom po preteku dveh mesecev od prejema zadnjega odmerka vektorskega cepiva, so danes v cepilnih centrih po Sloveniji beležili povečan obisk, marsikje so se vile dolge vrste.

Foto: Epa Covid-19

V Zdravstvenem domu Ljubljana so ob povečanem zanimanju za cepljenje okrepili število ekip za izvajanje cepljenja. V prihodnjih dneh bodo v ta namen podaljšali tudi čas delovanja cepilnega centra in dodatno povečali število cepilnih ekip, cepljenje pa bodo izvajali tudi med vikendom. Podobno bodo ravnali na cepilnih mestih v Mariboru, Celju, Kranju in Novem mestu.

V Zdravstvenem domu Ljubljana sicer v zadnjih dneh beležijo tudi izjemno povečan obisk vstopne točke Metelkova, kjer poteka testiranje na okužbo z novim koronavirusom s PCR-testom. Gre za največjo vstopno točko v Sloveniji, dnevno pa je na odvzem brisa naročenih tudi do 1400 oseb, pojasnjujejo.

Po podatkih vlade je sicer z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.190.145 oseb oz. 56 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov. Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.120.575 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je precepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 08:42 4. November 2021.

    Necepljene bodo vozili v Kosova republik!

  • 07:01 4. November 2021.

    Kdor bo zbolel po TRETJEM odmerku bo dobil brezplačno ČETRTEGA na Brdu pri Kranju .

  • 23:16 3. November 2021.

    75% novo zbolelih za Covidom so Anticepilci, 25% novo zbolelih pa cepljenih. Anticepilce na zdravljenje v tujino v Bosno, itd, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.