"Vse je uničilo in razbilo"

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Točo so ponekod dobesedno odmetavali kot sneg. (Foto: bralec Žurnala24) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Kako avtomobil obranite pred točo? (Foto: Nik Rovan) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Malo po četrti uri je okolico Ljubljane zajelo močno neurje s točo. Največ škode je na območju Iga in Grosuplja. "Škoda bo ogromna," je zatrdil grosupeljski policist. Nevihte tudi zvečer in ponoči.
Oglej si celoten članek

"O škodi zaenkrat še ne moremo govoriti, saj se bo ocenjevala v naslednjih dneh. Okoli 50 gasilcev je še vedno na terenu. Veliko pomagajo tudi občani sami. Zalilo je veliko kleti, predvsem v blokovskih naseljih. Odkrilo je kar nekaj streh, med drugim tudi komunalo Grosuplje. Poplavilo je banko, policijsko postajo ter nekaj lokalov," nam je povedal predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec in dodal, da je neurje močno prizadelo tudi Ig in Škofljico.

Ljudje so bili izredno vznemirjeni, saj se to ne dogaja vsak dan.
Iztok Vrhovec

"Zalilo je kleti, strehe so odkrite, ceste so poplavljene in neprevozne. Trenutno so na terenu vse enote. Tolklo je celih petnajst minut," nam je takoj po neurju zatrdil dežurni gasilec PGD Grosuplje.

Zalilo policijsko postajo
"Vse
je uničilo in razbilo. Zagotovo bo zelo velika gmotna škoda, saj je že naša policijska postaja popolnoma zalita. Toča je bila zelo debela. Padalo je od 15 do 20 minut, zapadlo pa je od tri do pet centimetrov toče," nam je malo pred četrto uro zatrdil policist iz policijske postaje Grosuplje. Njegov sodelavec nam je pred nekaj trenutki povedal, da so imeli na začetku v prostorih tudi do pol metra vode. "Zaliti so bili vsi prostori. Pri nas bo na srečo škoda minimalna," nam pove in doda, da so jim pri črpanju meteorne vode pomagali gasilci.

Škoda bo ogromna.
grosupeljski policist

Po zadnjih podatkih je neurje, ki je v Ljubljani trajalo le dobrih 15 minut, najbolj prizadelo območje občine Ig. Tamkajšnji prebivalci so ostali tudi brez električne energije.

V Ljubljani podiralo drevesa
Na PU Ljubljana so nam povedali, da so policisti na terenu in pomagajo, kjer je pomoč nujno potrebna. Po prvih podatkih je neurje v Ljubljani podrlo nekaj dreves, ki jih pristojne službe odstranjujejo, bilo je tudi nekaj udarov strel. Na cestah so zaradi naliva lahko še prometni zastoji, ponekod na voziščih je še voda, meteorni kanali so polni.

"Na Levstikovi ulici je iglavca zaradi udara strele dobesedno raztrgalo, kosi drevesa pa so leteli tudi do 30 metrov daleč," je zatrdil eden izmed bralcev.

Na udaru tudi Gorenjska in Štajerska
V občinah Radovljica, Kranj in Jesenice je zaradi močnega deževja meteorna voda zalila več kleti. Na Linhartovem trgu v Radovljici je strela udarila v objekt. Ranjenih na srečo ni bilo.

O močnem neurju poročajo tudi iz Sevnice, Laškega, Šentjurja in Rogaške Slatine, vendar hujših posledic ni bilo.

Nevihte tudi zvečer in ponoči
"Najmočnejše neurje s točo je zajelo okolico Iga, nato pa je pot nadaljevalo proti Škofljici, Grosuplju, Iški vasi in Litiji. Oblak se je po približno 15 minutah razdelil na dva dela. Ena nevihtna celica s točo se je pomaknila od Litije proti Trbovljam in Celju, druga pa proti jugovzhodu Slovenije.
Podatkov iz terena še nimamo," je zatrdil dežurni prognostik Jure Cedilnik.

Največ padavin je padlo na Brniku, in sicer 27 litrov na kvadratni meter. Sledi Ljubljana z 20 in Lisca s 17 litri na kvadratni meter.

Meteorolog nadaljuje, da je šlo za izredno močno nevihto. "Kasneje se lahko razvije še kakšna, vendar je bolj malo verjetno," dodaja.

Ponoči so še možne nevihte, medtem ko bo petek precej suh. Do močnejših padavin lahko pride spet v soboto in nedeljo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.