Vse te aktivnosti so brezplačne

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Prvi odzivi so pozitivni in zanimanje za večgeneracijski center (VGC) Skupno točko je že veliko …
Oglej si celoten članek

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Slovenska filantropija sta center vzpostavili z namenom omogočiti povezovanje lokalne skupnosti ter ponuditi preventivne programe za ranljive skupine.

"Skupna točka je namenjena vsem, ki bi se želeli povezovati v lokalni skupnosti in vse aktivnosti so brezplačne, prostor pa je odprt tudi za druženje. Torej vabljeni so vsi, ne glede na situiranost ali socialno ozadje," nam je povedala vodja VGC Skupna točka Tanja Petek.

Foto: Žurnal24 Skupna točka   

Dodaja, da v Skupni točki že potekajo najrazličnejše dejavnosti za različne starostne skupine, od telovadbe, do gledaliških delavnic za otroke, predavanja, slaščičarske delavnice, pogovorne delavnice, organizirano varstvo otrok, učna pomoč, ustvarjalne delavnice, delavnice kreativnega pisanja in še mnogo drugega. Na kulturni dan pripravljajo tudi posebno uro Poezije in smeha.

Pojasnjuje, da je center namenjen tudi preventivnim programom za ranljive skupine kot so družine in osebe z nizko delovno intenzivnostjo, osebe, zlasti otroke in mlade, ki tvegajo socialno izključenost, starejše, še posebej tisti iz socialno ogroženih okolij, in družine, v katerih so bile zaznane slabe starševske kompetence. Center je namnjen tudi otrokom in mladim s posebnimi potrebami, migrantom in njihovim družinam, zlasti otrokom in mladim iz teh družin, romskim družinam, zlasti otrokom in mladim iz teh družin, enostarševskim družinam in invalidom.

Tanja Petek opaža, da so prvi odzivi zelo pozitivni, zanimanja pa je že veliko. "Si pa želimo, da bi Skupna točka res postala stičišče za vse generacije v lokalni skupnosti, kjer bi lahko prenašali znanje in izkušnje," je zaključila.

Na več lokacijah

Projekt sofinancirata Republika Slovenija – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Skupna točka ima sedež v Mostah, prostore pa še na petih lokacijah v Ljubljani in sosednjih občinah.

Foto: ZPM Skupna točka

"Že več let smo si prizadevali za pridobitev prostora, ki bi nam omogočal izvajanje naših programov in s tem še učinkovitejše reševanje in pomoč v lokalnem okolju," je povedala predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin. Dodaja, da je točka zelo pomembna tudi zaradi prenosa znanja, tako med organizacijami kot tudi med ljudmi. "Zato smo veseli, da lahko skupaj s Slovensko filantropijo in ostalimi partnerji in podporniki ustvarjamo prostor, ki bo povezoval ljudi različnih generacij in iz različnih socialnih ozadij." 

Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, je poudarila pomen omogočanja vključevanja ranljivih skupin v lokalno skupnost. "Slovenska filantropija že ima izkušnje ustvarjanja prostorov za medgeneracijsko sodelovanje in veseli smo, da bomo skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje lahko naše znanje povezovanja in vključevanja ponudili tudi v Ljubljani in sosednjih občinah."

Bila je vesela odziva občin, ki so projekt podprle, "saj to kaže na zavedanje, da skupnosti potrebujejo odprte prostore srečevanja in vključevanja vseh, tudi najranljivejših skupin prebivalstva. Posebni poudarek našega programa bo medgeneracijsko in medkulturno sodelovanje." Informacije, kaj vse lahko počnete v Skupni točki so TUKAJ.

Foto: Žurnal24 Skupna točka

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.