Vse več bankovcev za 500 €

Foto: Žurnal24 main denar, euro, bankovci
Denar. Pri nas zaradi krize več bankovcev za 500 evrov, v Španiji pa manj.
Oglej si celoten članek

Število bankovcev za 500 evrov v obtoku se je lani povečalo za 880.000, kar je skupaj 440 milijonov evrov, kažejo podatki Banke Slovenije.

To je "pretežno posledica povečanih dvigov gotovine ob predstavitvi programa mednarodne finančne pomoči za Ciper oziroma napovedi obdavčitve vlog varčevalcev v bankah in v času pričakovane objave rezultatov stresnih testov v bankah", pojasnjujejo v Banki Slovenije.

Spomnimo, na Cipru je prvotni načrt reševanja bank predvideval, da bi del depozitov izgubili tudi vsi, ki bi imeli na banki manj kot 100.000 evrov, kar je povzročilo precej negotovosti. Načrt je bil nato sicer zavrnjen.

V nasprotju s Slovenijo pa se je v Španiji, ki je prav tako v krizi, število bankovcev za 500 evrov v obtoku zmanjšalo za 30 odstotkov.

Razmerje odvisno od države

V Banki Slovenije pojasnjujejo, da se razmerje med izdanimi bankovci v različnih državah evroobmočja lahko bistveno razlikuje, saj je odvisno od povpraševanja in lokalnih navad prebivalstva. V Banki Slovenije sicer ne vedo natančno, koliko bankovcev in kovancev je v obtoku, saj ti lahko prehajajo preko meja, spremljajo pa, koliko kovancev in bankovcev izdajo bankam in koliko jim jih te vrnejo. Odkar imamo evro, so neto izdali (razlika med izdanimi in vrnjenimi bankovci) največ bankovcev za 20 evrov (166 milijonov kosov), deset evrov (34 milijonov kosov) in 500 evrov (1,97 milijona kosov), skoraj polovico od skupne količine lani. Število vseh drugih bankovcev se je zmanjšalo.

Največ med prazniki

Povpraševanje po gotovini navadno naraste ob koncih meseca zaradi izplačila pokojnin, ob praznikih in decembra. V poprazničnem začetku leta pa se število izdanih bankovcev zmanjša, pravijo na Banki Slovenije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.