Vse več najstnic obupa za vedno

Foto: Žurnal24
Slabše družbene razmere, revščina, nezaposlenost in socialna izključenost so od januarja do avgusta letos v smrt pahnili že 217 Slovencev.
Oglej si celoten članek

V istem obdobju lani je bila sicer duševna stiska prehuda za 263 samomorilcev. Psihiatrinja Vesna Švab kljub temu ocenjuje, da se samomorilna nagnjenja povečujejo.

"V kriznih razmerah se število samomorov lahko začasno zmanjša, ker se ljudje borijo za preživetje in vključijo vse obrambne mehanizme. Pogostost depresije in drugih duševnih motenj pa se v slabih socialno-ekonomskih razmerah dolgoročno poveča," razlaga Švabova.


Vse več mladih obupa
Vse pogosteje se za samomor odločijo vse bolj depresivni najstniki. Najpogosteje dekleta, stara od 14 do 18 let. Zaradi slabih odnosov v družini, spolnih in psihičnih zlorab ter težav v šoli so se letos obesili, zastrupili ali ustrelili že trije.

Življenje si je vzelo tudi 63 starejših od 64 let, ki najbolj trpijo zaradi osamljenosti, revščine in neozdravljive bolezni ter v samomoru vidijo edini izhod iz težav.


Največ obešanj
Od januarja do avgusta se je obesilo 127 Slovencev, starih od 34 do 64 let. Večinoma so moški, zasvojeni z alkoholom in brezposelni v severovzhodni Sloveniji, kjer zaradi duševnih težav in revščine trpi največ ljudi. Kmetje, policisti, vojaki in zdravstveni delavci pa si s samomorom najpogosteje olajšajo preobremenjenost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.