Vse več naročamo ponaredke

Foto: Carinska uprava RS tablete Foto: Carinska uprava RS igraca
Slovenski cariniki so lani zadržali največ ponarejenega blaga v zadnjih letih. Njegova vrednost je skoraj 19 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Slovenski cariniki so v letu 2013 zadržali 198.340 kosov ponarejenega blaga, v ocenjeni vrednosti 18.924.304 evrov. Gre za najvišjo vsoto v zadnjih letih. Med ponaredki so tako vžigalniki, točne ure, obutev, igrače, pa tudi zdravila.

Največ ponaredkov odkrijejo cariniki v Izpostavi Luke Koper. Med odkritimi ponaredki je bilo največ vžigalnikov, ročnih ur, raznih dodatkov, obutve, ročnih torbic in igrač. Večina ponaredkov pride v zabojnikih z ladjami in prek pošte (Izpostava Pošta Ljubljana), največkrat iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije. Blago, ki prispe v koprsko pristanišče, je večinoma namenjeno prejemnikom v drugih državah EU (Slovaška, Češka, Madžarska, Hrvaška, Avstrija) ter v Črni gori. Blago, ki ga zadržijo na pošti, pa je praviloma namenjeno prejemnikom v Sloveniji. Ti so izdelke naročili prek spleta.

Previdno pri nakupu zdravil!

V Izpostavi Pošta Ljubljana je bilo zadržanih tudi 3.618 kosov zdravil za zdravljenje erektilnih motenj, ki so večinoma prispela iz Indije. Carina pri nakupu prek spleta kupcem svetuje, naj bodo previdni. Naslovniki pošiljk s ponarejenimi zdravili so običajno fizične osebe, ki jih naročajo prek spleta, misleč, da gre za originale. Vendar pa imajo taka zdravila lahko dvomljive učinke ali učinkovin sploh ne vsebujejo, lahko pa so celo zdravju škodljiva. Nikjer namreč ni zagotovila, da zdravila vsebujejo sestavine, ki so navedene na embalaži.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:02 14. Marec 2014.

    Ko boste prodajali v lekarnah te tablete brez recepta bo tud trgovina s ponaredki končana... noben noče hodit k zdravniku …

  • 12:46 14. Marec 2014.

    KAJ SI NORI,PA TO SO PONAREDKI VIJAGRE

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.