Vse višje cene hrane. Je zato v trgovinah več tatvin?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ker se tudi cene najnujnejših izdekov za preživetje višajo, nas je zanimalo, ali prihaja zaradi tega tudi do več malih tatvin v trgovinah. Z vprašanji smo se obrnili na naše večje trgovce, pa tudi na bencinske servise.
Oglej si celoten članek

Iz Eurospinovih poslovalnic so sporočili, da so takšna in drugačna kazniva dejanja v njihovih trgovinah postala stalnica. "Kraje so največkrat opažene s strani zaposlenih. Tatovi gredo običajno kar mimo blagajn, ne da bi karkoli plačali. Zaposlenim varnostnikom številna dejanja uspe preprečiti, nemalokrat pa nas na krajo opozorijo tudi druge stranke, ko vidijo koga, ki na različne načine odtujuje naše izdelke. Največ manjka dražjih mesnin ali neživilskih izdelkov," so pojasnili pri Eurospinu.

Foto: Profimedia Trgovina, hrana, živila

V poslovalnicah Hofer vsako leto beležijo tatvine najrazličnejših predmetov, med katerimi so najpogostejša oblačila, suhomesnati izdelki, hlajeni mesti izdelki, konzervirana hrana, alkohol, čokolade in kozmetika. "Žal smo občasno izpostavljeni tudi besednim nesporazumom. Skladno s predpisi smo primorani vsako tatvino in neprimerno vedenje prijaviti pristojnim organom," sporočajo iz Hoferja.

Foto: Profimedia Kraja

V podjetju Spar Slovenija ne beležijo porasta

"V vseh poslovnih enotah Spar in Interspar imamo sklenjene pogodbe z varnostnimi službami, ki zagotavljajo fizično varovanje in v primeru kraje postopajo skladno s pooblastili, ki jih določa Zakon o zasebnem varovanju. Varovanje premoženja družbe izvajamo skladno z zastavljeno strategijo, ki jo po potrebi prilagodimo, če pride do večjega varnostnega tveganja," odgovarjajo v Sparu. 

V Sparovih poslovalnicah se sicer odtujujejo zlasti gospodinjski in elektronski pripomočki, pralni praški znanih blagovnih znamk, kozmetika višjega cenovnega razreda, bižuterija, sladkarije, ribje konzerve, žgane pijače, čokolade in suhomesnati izdelki.

Mercator priča predvsem kraji manjših izdelkov

Tudi iz Mercatorja sporočajo, da se občasno soočajo s poskusi kraje. Trgovine so resda dobro varovane, ob vsakem poskusu kraje, tatvine in ropa pa pooblaščeni nemudoma pokličejo policijo, ki na kraj dogodka prispe v zgolj nekaj minutah. "Večino poskusov tatvin opazimo že v trgovini. Pri tem so nam v pomoč tehnična varovala, predvsem pa pozornost zaposlenih in kupcev," odgovarjajo iz poslovalnic in nadaljujejo, da gre pri poskusih kraj praviloma za manjše izdelke kot so denimo sladkarije, delikatese, igrače, kozmetika in podobno. "Gre bolj za impulzivna dejanja kot za pomanjkanje," zaključijo.

Foto: Profimedia Varovalo, trgovina, hrana

Na udaru tatvin tudi Lidl

Pri Lidl Slovenija so nam razkrili, da se njihove poslovalnice letno srečujejo z nekaj sto primeri tako imenovane bagatelne kriminalitete oziroma tatvine predmetov manjše vrednosti. "Odtujeno blago zajema tako prehrambne kot tudi neprehrambne izdelke. V Lidlu Slovenija izbrane izdelke (denimo alkoholne pijače z višjo stopnjo alkohola) varujemo s posebnimi fizičnimi varovali. Prav tako so z nevidnimi varovali zaščiteni tudi nekateri drugi prehrambni in neprehrambni izdelki," poročajo iz Lidla in morebitne nepridiprave opozarjajo, da vsako tatvino vzamejo skrajno resno in da vsako kaznivo dejanje nemudoma prijavijo policiji.

Foto: Shutterstock Kraja

Lopovi tudi nad bencinske črpalke

Manjše kraje trgovinskega asortimana se dogajajo tudi na bencinskih servisih. Iz OMV-ja poročajo, da se lokacija in pogostost tovrstnih dogodkov spreminjata, zato natančnega vzorca niti ni mogoče definirati. "Po naših izkušnjah gre pri tatvinah najpogosteje za krajo energijskih pijač ali dodatkov za mobilno telefonijo," sporočajo z OMV.

Prav tako smo se pozanimali, kako je s krajami na Petrolu. Pooblaščeni so nam sporočili, da na njihovih prodajnih mestih beležijo zanemarljivo majhno število tatvin hrane in pijače. "Tatvine na prodajnih mestih neposredno ugotavlja prodajno osebje. Osumljenca se poskuša zadržati na kraju tatvine. O kaznivem dejanju se takoj obvesti policijo. Le-ta postopek tudi prevzame. Za dokazovanje kaznivih dejanj se uporablja videonadzor," jedrnato sporočajo iz Petrolove rezidence. Poročajo, da v zadnjem letu povečanja tatvin sicer ne zaznavajo, a to še ne pomeni, da jih ni. Predmet tatvine so navadno izdelki manjših velikosti.

Foto: Profimedia Kamera, varnost

Število obravnavanih kaznivih dejanj tatvin nižje ...

Po podatkih slovenske Policije je pri obravnavi kaznivih dejanj tatvin v trgovinah moč zaznati tako posameznike, ki prvič izvršijo tatvino, kot tudi že organizirane skupine, ki s pomočjo posebnih prirejenih sredstev izvršujejo ilegalna dejanja.

"Policija se odzove na vsako prijavo tatvine, saj gre v navedenih primerih za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Za kaznivo dejanje tatvine je zagrožena zaporna kazen do treh let. Če je vrednost ukradene stvari majhna (do 500 evrov), pa se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Delež preiskanih kaznivih dejanj tatvine v trgovinah je razmeroma dober in je nekaj nad 50 odstotki," so nam povedali na Policiji.

Za Žurnal24.si so pojasnili, da se je v času izvajanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 število obravnavanih kaznivih dejanj tatvin bistveno zmanjšalo. "To velja predvsem za leto 2021. V letošnjem letu pa beležimo rahel porast števila tatvin, vendar je število le-teh bistveno nižje kot v preteklih letih," poročajo možje v modrem. Sicer pa so tarča storilcev najpogosteje prehrambni artikli, tobačni izdelki, kozmetika, alkohol in gorivo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:42 13. December 2022.

    so cigana vprašal ,če mu je vse v redu,pa je pojamral ,da je bilo prej veliko boljše,ker zdaj je kamera …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.