Vse zaprto, pa vsak mesec unovčijo tisoč turističnih bonov

Foto: zurnal24.si Hotel Rose Bled Foto: Epa Bled Foto: Profimedia Bled
Čeprav so turistični nastanitveni objekti pri nas zaprti že več mesecev, je še vedno vsak mesec unovčenih skoraj tisoč turističnih bonov.
Oglej si celoten članek

Hoteli in drugi nastanitveni objekti so zaprti že od konca oktobra, kljub temu pa je vsak mesec unovčenih približno tisoč turističnih bonov. Tako je bilo novembra unovčenih 2268, decembra 1640, januarja 863, februarja pa 908 turističnih bonov. Oktobra, ko so bile nastanitve odprte, jih je bilo unovčenih skoraj 99 tisoč.

"Finančna uprava izvaja postopek unovčevanja turističnih bonov na podlagi obstoječe pravne podlage, ki Finančni upravi ne daje pristojnosti pogojevanja nakazil turističnih bonov ali prepovedi njihovega unovčevanja, če za to slučajno niso izpolnjeni epidemiološki pogoji," so nam pojasnili na finančni upravi. Analize, kje so bili v zadnjih mesecih najpogosteje unovčeni boni, še nimajo.

Se pa vsem ponudnikom turističnih nastanitev, ki želijo prek eDavkov unovčiti bone, že od decembra prikaže opozorilo: "Obveščamo vas, da so v skladu s trenutno veljavnim Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji do nadaljnjega nastanitveni obrati zaprti. Med izjemami je ponujanje nujnih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja, zato je turistične bone dopustno unovčiti le v teh primerih. Za kršitve odloka so predpisane globe."

"Tudi sicer Tržnemu inšpektoratu RS nudimo vse potrebne informacije in podatke glede unovčevanja turističnih bonov, ki jih potrebuje v postopkih nadzora," pravijo na finančni upravi.

Najbrž gre za zamudnike, a kaj so delali štiri mesece

Najenostavnejša razlaga je, da gre za zamudnike, ki so šele zdaj našli čas, da so bone, ki so bili izkoriščeni oktobra ali prej, vnesli v sistem in zahtevali povračilo. Roka za vnos namreč ni, je pa na drugi strani nenavadno, da tega niso uspeli storiti v štirih mesecih, odkar je dejavnost zaprta ter da je število unovčenih bonov po novembru precej konstantno.

Foto: Epa Bled

Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da "odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji  (Uradni list RS, št. 27/2021) prepoveduje prodajo in ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih in tu izjem ni".

Kdor lahko najame, ne more plačati z bonom

Možno je sicer, da nastanitev najame podjetje pri drugem podjetju, a v tem primeru ni možno plačilo s turističnim bonom, ki je vezan na fizično osebo. "Odlok pa ne ureja oziroma v ničemer ne regulira B2B dejavnosti, kar pomeni, da če gre za poslovanje B2B, je dejavnost (nastanitvene storitve) dovoljena - pravna oseba (npr. podjetje) lahko nemoteno naroči nastanitev za svoje poslovne partnerje ali delavce v nastanitvenem objektu pri pravni osebi. Nastanitvena storitev pa se ne sme ponujati in prodajati neposredno potrošniku (potrošniku hotel ne sme ponujati in prodati namestitvene storitve). Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 163/2020) tako regulira izključno odnos pravne osebe do potrošnika – B2C," pravijo na ministrstvu.

Espeji bi jih morda lahko koristili …

Pri samostojnih podjetnikih je stvar nekoliko mejna. Samostojni podjetnik ima namreč enako davčno številko kot fizična oseba, na katero se glasi turistični bon. "Bon se nanaša na fizično osebo, ki je imela stalno prebivališče v Sloveniji na dan 13. 3. 2020. Poslovni subjekti (med katere spadajo tudi s.p.-ji) torej ne morejo unovčiti turističnega bona," pravijo na finančni upravi.

Račun za nastanitev bi se zaradi enake davčne številke načeloma lahko glasil na samostojnega podjetnika, ki bi račun poravnal s turističnim bonom. V tem primeru je sicer vprašanje, ali bi finančna uprava ta strošek priznala kot davčno priznan odhodek.

Zdravilišče? Načeloma lahko ...

Druga možnost je unovčevanje turističnih bonov za zdraviliško namestitev, za doplačilo nadstandardnih storitev ali za bivanje spremljevalca. "V kolikor gre za zdraviliško namestitev oziroma rehabilitacijo in jo plača ZZZS potem ni potrebe za unovčenje turističnih bonov. V kolikor bi želeli svojo sobo nadgraditi v smislu enosobne oziroma večjega luksuza od tistega, ki ga plača zavod potem lahko potrošnik unovči svoj bon za to razliko, vendar zgolj in samo s strinjanjem ponudnika. Ponudnik se sam odloči ali bo plačilo v bonih sprejel. Boni pa se ne morejo unovčiti za poslovni najem, saj je upravičenec do bona fizična in ne pravna oseba," pravijo na ministrstvu za gospodarstvo.

MGRT kljub prepovedi ponujanja in prodaje nastanitvenih storitev potrošnikom, vnovčevanja turističnih bonov ni ustavilo,

V Termah Krka pravijo, da turističnih bonov pri njih trenutno ni mogoče koristiti. "Zdravilišča Term Krka v Dolenjskih Toplicah, Šmarjeških Toplicah in v obmorskem Strunjanu v skladu z vladnim odlokom sprejemajo goste, ki so k nam napoteni na medicinsko rehabilitacijo preko ZZZS. Hoteli Term Krka so v skladu z vladnim odlokom na voljo tudi osebam, ki zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti potrebujejo nastanitev, tistim, ki opravljajo dejavnost javne službe v Sloveniji, tujim državljanom, ki v Slovenijo prihajajo s poslovnim razlogom, ki so predstavniki diplomatskih misij ali člani državniških delegacij, pa tudi športnikom, strokovnim delavcem v športu in osebam, ki opravljajo dopolnilno strokovno delo v skladu z Zakonom o športu," so nam pojasnili.

Fotografija je simbolna. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:45 18. Marec 2021.

    Ljudje podarijo in pomagajo prjatlom pozno vmovcenje je pisledica tega, da so lahko vnovvili pomoci in prenesli del zasluzka na …

  • 11:01 18. Marec 2021.

    Fiktivno vnovčevanje...Ajjajaj..ko enkrat ugotovis

  • 08:51 18. Marec 2021.

    kaj pa tale varianta , jest oddajam sobe. in sem državljan republike Slovenije, torej sem dobil bon. kje ga bom …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.