Vsi rekli ne šolninam

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Favoriti. Šolnin ne bi uvedel nihče. Financiranje strank bi oklestila Virant in Janković, Janša ne. Državne jasli. Virantovi omejili donacije listi. SDS bi poenostavila javna naročila.
Oglej si celoten članek

Predvolilno. Šestim listam oziroma strankam, ki kandidirajo na letošnjih parlamentarnih volitvah, smo zastavili nekaj aktualnih vprašanj. Odgovore prvih treh (SDS, Liste Virant, državljanske liste Gregorja Viranta, in Pozitivne Slovenije, liste Zorana Jankovića) objavljamo danes, preostale tri pa bodo sledile v prihodnjih dneh.

Zaprta vprašanja, na katera naj bi odgovarjali z da ali ne, objavljamo v tabeli.

SDS pokriva vse ministre

Edina med tremi vprašanimi, ki že ima kandidate za vse ministrske resorje, je SDS. "Če bomo o tem odločali mi, bo ministrstev deset," so zapisali, a imen še niso razkrili. Pri Jankoviću so dejali, da je do volitev neresno govoriti o ministrskih mestih ali kakršnemkoli drugem kadrovanju, pri Virantovi listi pa so poudarili, da želijo zmagati s programom, ne z razdeljevanjem resorjev. Sicer se s financami, davki in trgom dela v ožji ekipi ukvarja Janez Šušteršič, z gospodarstvom Rado Pezdir, z notranjimi zadevami in pravosodjem Jani Soršak, z zunanjimi zadevami Marko Pavliha, z javnim sektorjem in upravo 
pa Virant.

Kako nad prisklednike

Zanimalo nas je tudi, kako bodo, če bo na oblast prišla katera od teh strank, preprečili, da se podjetjem, ki so blizu posamezni stranki, ne bi izrazito povečali posli, financirani iz državnega proračuna.

Lista Virant je že pri zbiranju donatorskih sredstev za kampanjo v donacijski pogodbi opredelila, da posamezno podjetje ne sme prispevati več kot 1.900 evrov. "S tem želimo preprečiti, da bi imelo katero podjetje večji vpliv ali druge privilegije v primerjavi z drugimi donatorji," so razložili.

SDS bo poenostavila postopke javnega naročanja. "Pri reviziji javnih naročil bomo omogočili bolj vsebinsko odločanje in zmanjšali možnosti pritožb iz proceduralnih razlogov na najnižjo možno raven," so pojasnili. Vsak, ki se bo prijavil na javni razpis, bo moral razkriti lastniško strukturo, so dodali.

Pozitivna Slovenija je prepričana, da za financiranje projektov iz državnega proračuna že obstajajo razpisi in javna naročila, ki imajo svoja pravila in jih je treba spoštovati.

Davek na nepremičnine

Dodatne obdavčitve nepremičnin ne bi uvedli v SDS, prav tako ne pri Virantu, toda po besedah obojih je treba spremeniti obstoječe nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, da bo to pravičnejše. "Problem je, da ga vsi lastniki ne plačujejo po enakih merilih oziroma da ga nekaterih sploh ne," meni Lista Virant. Pri Jankoviću bi izdatneje obdavčili tiste nepremičnine, ki ne opravljajo svoje vloge.

Stališča treh najuspešnejših strank ali list glede na javnomnenjske raziskave

Foto: Žurnal24 stranke vprašanja

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:00 8. November 2011.

    kakih 1500 evrov?? naj delajo za minimalno plačo kot ostali državljani!! Kaj so oni nedržavljani?? Vesolci??

  • 22:43 7. November 2011.

    naj podpišejo da bodo imeli vsi poslanci do 1.500 eur plače, ministri do 1.800 eur plače, predsednik vlade pa do …

  • 21:21 7. November 2011.

    JANŠA - NE...Vsi ključni tajkunski prevzemi podjetij so se zgodili v času Janševe vlade (Istrabenz, Pivovarna Laško, Merkur). Banke so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.