Vuč v vodo na gregorjevo

Foto: Žurnal24 Gregorčki naznanjajo prihod pomladi. Danes bodo v Tržiču razglasili najlepše. (F
Etnografska znamenitost. V mestu pod Karavankami bodo popoldne obujali večstoletni običaj.
Oglej si celoten članek

Na parkirišču pri Bpt bodo danes ob 17.30 tradicionalno zažareli gregorčki. Tržičani bodo z njimi obujali večstoletni čevljarski običaj, ki je prerasel v etnografsko znamenitost in spada med najlepše dogodke v koledarskem letu. Gregorčki so hišice z lučko, ki naznanja težko pričakovano pomlad, simbolizira daljšanje dneva in konec dela pri pomanjkljivi svetlobi petrolejk. Tradicijo nadaljuje turistično društvo s podporo občine in pomočjo tržiških otrok.

Razvrstitev gregorčkov in razglasitev najlepših bosta pospremila kulturni program in nagradno žrebanje, vrhunec pa bo spuščanje gregorčkov po industrijskem kanalu. Doživetje bodo zaokrožile kres in nepogrešljive bakle.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.