Vulkanizerji z manj nepravilnostmi

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pri 80 vulkanizerjih zaznali sume nepravilnosti. Decembra bodo poostreno nadzirali božično-novoletne sejme in prireditve.
Oglej si celoten članek

Davčna uprava je novembra poostreno nadzirala dejavnost vulkanizerjev, ki je bila lani opredeljena kot tvegana, saj so nepravilnosti ugotovili v več kot polovici nadzorov. Uslužbenci carinskih mobilnih oddelkov so pri vulkanizerjih opravili 544 okoljskodavčnih kontrol in pri tem zaznali 80 sumov nepravilnostih iz pristojnosti Carinske uprave RS in drugih organov.

Inšpektorji so preverjali predvsem izdajanje računov, blagajniško poslovanje in delo na črno, poleg tega pa so popisovali zaloge in podatke primerjali s podatki v knjigovodskih evidencah in poslovnih knjigah. Letos je bilo opravljenih 232 nadzorov; kršitve so bile ugotovljene pri 31 zavezancih (predvsem neizdajanje računov), enemu zavezancu pa so tudi prepovedali opravljanje dejavnosti.

Decembra nad sejme in lokale

Ta mesec bodo poostreni nadzori s preventivnimi obiski mobilnih enot predvsem na božično-novoletnih sejmih in prireditvah v okviru veselega decembra. Če bo šlo za hujše kršitve zakonodaje, bo davčna uprava uporabila tudi pooblastila prepovedi opravljanja dejavnosti. Nadzor bodo v okviru pristojnosti opravljali tudi cariniki mobilnih enot.

Vse državljane ponovno pozivajo, naj za vsako blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun. Če želijo, lahko fotografijo računa pošljejo davčni upravi. Do danes so na Dursu sicer prejeli kar 2.750 fotografij računov.

Večkrat zapored bodo decembra obiskali tudi gostinske lokale. Pridobivali bodo informacije o številu gostov v lokalu, o rezervacijah zaključenih družb, o izvajalcih glasbe v lokalih in tako dalje.

Osredotočili se bodo na tobačne izdelke

Predstavniki carinskih mobilnih enot bodo opravljali predvsem trošarinsko kontrolo in pri tem ugotavljali, ali zavezanec prodaja tobačne izdelke, ali je prijavljen v evidenco popisa zalog cigaret, ali se tobačni izdelki prodajajo s tobačno znamkico, ali so na embalaži navedena predpisana opozorila ter podatki o vsebnosti katrana, nikotina in ogljikovega monoksida, ali se tobačni izdelki prodajajo po predpisanih drobnoprodajnih cenah ter ali se prodajajo alkoholne pijače malih proizvajalcev žganja ali neznanih proizvajalcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.