Vzamejo po uradni dolžnosti, vrnejo samo, če prosiš

Foto: Profimedia Denar
Ste vedeli, da politike strašno skrbi, da vam ne bi vzbujali neutemeljenih upov.
Oglej si celoten članek

Foto: Dejan Mijović kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic Ste vedeli, da politike strašno skrbi, da vam ne bi vzbujali lažnih upov. Neverjetno, a taka je razlaga, zakaj niso popravili krivice, ki so jo sami povzročili. 

Leta 2013 je začela veljati pokojninska reforma, ki je bila usklajena s sindikati. Ta reforma je povzročila krivico vsem, ki so prostovoljno plačevali prispevke, ko so bili brezposelni. Naj to delajo, da jim bo tekla delovna doba, so jim svetovali vsi možni uradniki. Ko je zakon stopil v veljavo, so ves ta čas in prispevke zradirali.

Pet let je trajalo, da so krivico popravili. V teh petih letih se nekateri niso upali upokojiti in so delali dlje, saj so se bali še nižje pokojnine, drugi so se sprijaznili s trajno nižjo pokojnino.

A krivica je zdaj za mnoge popravljena le na papirju. Si predstavljate upokojenega delavca za trakom, ki je v časopisu (!) prebral članek o tem, da so poslanci sprejeli ZPIZ-2E, po katerem se v pokojninsko dobo ponovno všteva čas prostovoljnega vplačevanja prispevkov. Gotovo je na spletu preveril, kdaj zakon stopil v veljavo in naslednji dan na območni izpostavi Zpiza podal zahtevo za ponovno odmero pokojnine.

Slovenija Ponovna odmera pokojnine: zvišanje za 182 evrov

Čeprav se nimam za socialista, verjamem, da bi morala socialna država poskrbeti za tiste najbolj ranljive, to pa so tisti, ki si ne znajo pomagati sami. In drugo, verjamem, da je treba probleme poimenovati, da jih lahko rešimo. Rešitev, da morajo ljudje, ki se jim je zgodila krivica, sami vlagati zahteve za ponovno odmero pokojnine, je bila sprejeta iz dveh možnih razlogov: da kdo tega ne bo storil in bo država prihranili ali pa, kar je po moji oceni bolj verjetno, da Zpiza ne bi zasuli z delom.

Trditev, da jih je skrbelo, da ne bi kdo ob uvedbi ponovne odmere upal na višjo pokojnino, pa bil potem razočaran, je cinizem brez primere. Toliko bolj, ker bodo v predvolilni kampanji, ki se bo kmalu začela, na veliko trosili neutemeljene obljube in sadili rožice.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 06:36 29. April 2018.

    Že dolgo govorim,da živimo v lopovski državi.Izbranci ljudstva,so istim zredirali 5 let plačanih prispevkov,v isti sapi sebi dvignili plače(in s ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.