What's your name? – Ja sam ... *

Foto: Žurnal24
Mladi eks YU-držav. Zbirali se bodo na poletnih festivalih. Nekateri se sporazumevajo kar v angleščini. Slovenščina. Govorcem drugih jezikov nekdanje Jugoslavije najmanj razumljiva.
Oglej si celoten članek

Območje SFRJ. Na tisoče mladih Slovencev, večinoma tistih, ki so bili rojeni že v Sloveniji in ne v skupni jugoslovanski državi, bo v poletnih dneh potovalo na festivale v Srbijo in na Hrvaško, pa tudi na počitnice v Črno goro ter Bosno in Hercegovino. In kako se sporazumevajo s svojimi vrstniki iz držav nekdanje Jugoslavije? Z nekaterimi celo v angleščini.

Foto: Žurnal24 Rešuje jih angleški jezik
“Mladi na Balkanu s sporazumevanjem načeloma nimamo težav. Zaradi bližine držav se tudi lažje in hitreje spoprijateljimo. Sama se z vrstniki iz drugih držav nekdanje Juge pogovarjam večinoma v srbščini, zadnje čase pa – še posebno s Slovenci – tudi v angleščini. Njihovega jezika namreč ne razumem,” pravi 22-letna Irina Šterjeva iz Makedonije, ki sicer največ potuje v Srbijo in Slovenijo, kjer ima sorodnike. Angleško s Slovenci govorita tudi Marko Gregurić iz Hrvaške in Goran Krćadinac iz Srbije. Zadnji se z govorci drugih jezikov sporazumeva v “jugoslovanskem” jeziku, saj ga noče deliti na srbskega, hrvaškega in bosanskega.

Juga, za vedno povezana
Dvajsetletna Soraja Zagić iz Sarajeva je prepričana, da bomo narodi na območju nekdanje Jugoslavije vedno povezani – že zaradi skupne zgodovine: “Vedno smo si bili bližje kot z drugimi Evropejci. Zakaj ne bi tako nadaljevali?” Dodaja, da z vsemi narodi na Balkanu govori v srbskem, hrvaškem ali bosanskem jeziku, tudi s Slovenci, za katere pravi, da te jezike razumejo.

So tudi svetle izjeme
Štirinajstletni Slovenec Tomaž denimo pa z vrstniki na Balkanu govori v hrvaščini, ki se je je naučil delno doma, delno na Hrvaškem.

 

Prevod: *Kako ti je ime? – Jaz sem ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.