WikiLeaks: Hrvaško arbitraža boli

Foto: Žurnal24 Sporazum med vladama glede reševanja problematike meje je bil dosežen lani jesen
Hrvaška je med pogajanji za vstop v EU s Slovenijo sklenila boleče koncesije, piše v enem od dokumentov WikiLeaksa. Iz dokumenta veje topla podpora Washingtona Zagrebu.
Oglej si celoten članek

V eni od razkritih depeš, v kateri je enkrat omenjena tudi Slovenija, je ameriški veleposlanik na Hrvaškem James Foley konec lanskega novembra pisal v Washington in poročal o srečanju posebnega odposlanca za vojne zločine Stephenom Rappom in njim s hrvaško premierko Jadranko Kosor, pravosodnim ministrom Ivanom Simonovićem, notranjim ministrom Tomislavom Karamarkom in šefom tožilstva Mladenom Bajićem.

Dostop do depeše TUKAJ.

Foley v poročilu omeni, da je Hrvaška pred kratkim sklenila boleč kompromis s Slovenijo v obliki arbitražnega sporazuma, da lahko nadaljuje proces za vključitev v EU. A sedaj prepreke za Hrvaško postavljata Velika Britanija in Nizozemska, in to predvsem zaradi negativnega poročila glavnega haaškega tožilca Serga Brammertza, ki da je prepričan o nezadostnem sodelovanju Zagreba pri razkrivanju topniških dnevnikov iz časa hrvaške ofenzive proti Srbom.

ZDA naj pomagajo Hrvaški
Foley v depeši meni, da bi morale ZDA za zaščito svojih interesov, ki vključujejo približevanje Hrvaški evroatlantskim integracijam na "najvišjem nivoju" pritisniti na Veliko Britanijo in Nizozemsko, da spremenita stališče in dvigneta blokado glede pogajanj o poglavju 23 pristopnih pogajanj, ki vključuje prilagajanje pravnemu sistemu. Hkrati pa Foley predlaga tudi pritisk na Brammertza, naj omili stališča do uradnega Zagreba, saj da slednji očitno ne bo mogel pridobiti vseh zahtevanih dokumentov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.