Yaskawa v Sloveniji: Investicija 25 milijonov, zaposlili bodo 200 ljudi

Foto: BMW
Foto: BMW
Yaskawa bo v Sloveniji investirala 25 milijonov evrov. Lokacija novega podjetja pa še vedno ostaja neznanka.
Oglej si celoten članek

Veselo novico o pomembni japonski investiciji za Slovenijo je pred enim mesecem sporočil že predsednik vlade Miro Cerar, pristojni v podjetju, ki proizvaja industrijske robote, pa so bili o konkretnih podatkih bolj kot ne skrivnostni.

Uradno so investicijo predstavniki japonske Yaskawa Electric Corporation v Frankfurtu predstavili šele danes. Pojasnili so, da bodo v investicijo vložili približno 25 milijonov evrov. Prve industrijske robote pa je iz novega slovenskega obrata mogoče pričakovati že v zadnjem četrtletju leta 2018. Do 2023 pa bodo predvidoma zaposlili 200 pretežno visokoizobraženih posameznikov. Tovarna bo stala na 30 tisoč kvadratnih metrih.

Novo proizvodno podjetje v Sloveniji bo po ocenah vodilnih zadostilo okoli 80 odstotkov evropskih potreb po robotih.

Čeprav so zemljišča za izgradnjo tovarne ponujali že župani iz več občin po Sloveniji, glede natančne lokacije japonski investitorji ostajajo skrivnostni. Povsem verjetna ostaja tudi možnost, da bodo nov obrat zgradili v Ribnici, kjer ima ta svetovni proizvajalec že obrat.

Odločitev o dokončni lokaciji naj bi padla do konca leta.

Poleg Slovenije so bile sicer v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov še Slovaška, Češka in Poljska. Da bi pridobili investicijo, pa je svojo pomoč primaknila tudi država. Poleg pomoči pri dovoljenju za gradnjo bo država projekt tudi finančno podprla. Po poročanju Večera bo Yaskawi krila od 20 do 25 odstotkov upravičenih stroškov pri tej naložbi, kar naj bi znašalo med 4 in 5 milijonov evrov.

O tej pomembni investiciji smo se v marcu pogovarjali z direktorjem družbe Yaskawa Slovenija Hubertom Koslerjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 00:46 22. November 2016.

    kakšni strokovnjaki ste se vidi že po tem, da ne ločite med DDPO in kapitalskim dobičkom.

  • 00:45 22. November 2016.

    slovenija je v k. ravno zaradi bulšiterjev tipa jakec. konstantno blebetanje o korupciji, tatvinah in ne vem čem. seveda je …

  • 21:59 21. November 2016.

    Zelo dober komentar, 100 % se strinjam z napisanim.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.