Z delavkami kot s služkinjami

Foto: Žurnal24 Nekdanje delavke, čistilke servisa, tožijo Laser Bled za manj izplačane plače in
Odgovor. Mark Kavčič iz podjetja Laser Bled navedbe zanika: "Nič ni res."
Oglej si celoten članek

Odpuščanje. Direktor čistilnega servisa Laser Bled Mark Kavčič (delavke ga poznajo pod imenom Blaž Krek) je delavkam Mileni Marčeta, Šerifi Muharemović in Klavdiji Kralj dobri dve leti izplačeval manjše plače od dogovorjenih – namesto 700 so prejemale po okrog 550 evrov. Kot je za Žurnal24 dejala Marčetova, jim prav tako ni izplačal vseh nadur, malic, nadomestil za prevoz, regresa in zadnje, decembrske plače za leto 2010, ko jih je še odpustil.

Ponarejene odpovedi
"Višek pa je bil, ko je kranjskemu zavodu za zaposlovanje poslal prirejen dopis, iz katerega naj bi bilo razvidno, da smo same dale odpoved – zato, da nam ne bi pripadlo nadomestilo za brezposelnost," je povedala Marčetova. Poleg tega jih je šef Petrolove bencinske črpalke Voklo Gregor Vozelj (čistile so črpalko, s katero je imel Laser Bled pogodbo) silil, da prenašajo in zlagajo blago, odrekel pa naj bi jim celo drobiž, ki so jim ga puščali zadovoljni uporabniki. "Z nami so ravnali kot s služkinjami," je še dejala Marčetova. "Petrol z Laser Bledom od jeseni ne posluje več, poslovodja servisa Voklo pa je eden od boljših in do zdaj ni bilo nobenih pritožb na njegovo delo," so odgovorili s Petrola.

Direktor Laser Bleda vse trditve delavk zanika in vztraja, da so odpovedi dale delavke same. "Plače, tudi nadure, sem izplačeval po pogodbi in v skladu z zakonom, edino regresa nisem izplačal, ker nam je zmanjkalo denarja," je pojasnil za Žurnal24. Ko smo ga vprašali, kako to, da ga delavke poznajo kot Blaža Kreka, je odgovoril z vprašanjem: "Zdaj pa se tudi v to vtikajo?" Razložil je, da je Blaž Krek oseba, s katero 
posluje.

Laser Bled in Kavčiča je pod drobnogled vzel inšpektorat za delo. Brezovarjevi vodijo prekrškovni postopek, ki še ni končan. Ugotovili so, da so bile sklenjene podjemne pogodbe kljub obstoju elementov delovnega razmerja in da je bilo sklenjenih več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas. Lani pa so Laser Bledu že izdali odločbo o prekršku in 
ureditveno odločbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.