Z deljeno olajšavo lahko precej prihranite

Foto: slove slove
Vzdrževani družinski člani. Olajšavo si lahko s partnerjem razdelita. Preračun se izplača tudi pri nekaterih študentih, ki zaslužijo več.
Oglej si celoten članek

Zavezanci za dohodnino, ki boste uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane (VDČ), lahko vlogo na davčno upravo (Durs) oddate do srede. V tem primeru bo olajšava upoštevana že pri informativnem izračunu dohodnine, ki ga boste dobili po 2. aprilu ali 31. maju; odvisno od tega, v kateri tranši ste. Tisti, ki vloge ne boste oddali, pa lahko olajšavo uveljavljate tudi z ugovorom zoper informativni izračun.

Razdelite si po mesecih

Pri olajšavi za VDČ lahko s premišljenim načinom uveljavljanja precej pridobite. Načeloma se jo bolj izplača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višje prihodke, lahko pa si jo tudi razdelita, tako da jo vsak uveljavlja nekaj mesecev. Najugodnejšo možnost si lahko izračunate na spletni strani Edavki.durs.si (izberete vstop za neregistrirane uporabnike, nato eDohodnino in nato Napoved za odmero dohodnine 2013). V obrazec vnesete podatke o izplačilih, prispevkih in akontacijah v lanskem letu, nato pa spreminjate čas uveljavljanja olajšave za VDČ in naredite izračun, da vidite, koliko dohodnine bi morali plačati. Nato enako naredite za partnerja. Najugodnejša je možnost, pri kateri oba skupaj plačata najmanj dohodnine oziroma dobita največ vrnjene. Podobno lahko storijo tudi na primer študenti v razmerju do staršev.

V konkretnem izračunu, ki smo ga opravili, je razlika med optimalnim in najmanj ugodnim načinom uveljavljanja več kot 200 evrov. V tem primeru je bilo najugodneje, da je eden od staršev otroka uveljavljal en mesec, drugi pa 11. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.