Z e-portalom nad pravilnost podatkov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Preko spletnega portala e-zpiz boste lahko preverjali, ali so podatki o obdobjih zavarovanja in plačah v Zpizovi evidenci pravilni. V prihodnje boste lahko izračunali tudi višino pokojnine.
Oglej si celoten članek

Informativna osebna evidenca zavarovancem omogoča vpogled v podatke o obdobjih zavarovanja in plačah, ki so v evidenci Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Do podatkov je mogoče priti preko zavodovega spletnega portala e-zpiz.

Zavarovanci lahko v primeru, da podatki niso točni ali popolni, preko e-zpiza odda vlogo za popravek ali dopolnitev podatkov. Zavarovanci lahko oddajo vlogo za popravek tudi na klasičen način, to je z obiskom zavoda.

E-storitev za večjo preglednost

Kot je na današnji predstavitvi informativne osebne evidence poudaril generalni direktor Zpiza Marijan Papež, je uvedba nove e-storitve pomemben korak k večji preglednosti pokojninskega sistema. Ob tem je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak opozorila, da večja preglednost sistema krepi zaupanje vanj.

Po besedah ministrice je zaupanje zavarovancev v pokojninski sistem v času krize še bolj pomembno. Kot je dejala, je Zpiz s prenosom starih baz podatkov v novo enotno bazo opravil veliko delo. Pri prenovi matične evidence zavarovancev je tako prenesel več kot 120 milijonov dokumentov o obdobjih zavarovanj in plačah.

Podatki od leta 1970 dalje

Papež je pojasnil, da informativna osebna evidenca omogoča uporabnikom e-zpiza vpogled v podatke od leta 1970 dalje, podatki o plačanih prispevkih so na voljo za obdobje od leta 2002 dalje. Po njegovih besedah imajo dostop do podatkov zgolj zavarovanci in tisti, ki so bili zavarovani, niso pa se še upokojili.

Kot je dejal Papež, je pomembnost nove e-storitve tudi v tem, da se bo Zpiz z njeno pomočjo izognil očitkom na račun netočnih ali nepopolnih podatkov. Po njegovih besedah bo vsak zavarovanec zase najboljši kontrolor in bo lahko takoj opozoril na morebitne napake.

Pokojnino bo lahko izračunal vsak sam

Popolnost podatkov je v tem trenutku, tako Papež, nekaj več kot 91-odstotna, v prihodnjih dveh letih pa bo presegla 95 odstotkov. Po njegovih napovedih bo že v letu 2015 vsak, ki bo dopolnil 58. let, dobil podatke o predvideni pokojnini in datumu upokojitve.

V prihodnjih dveh letih bo Zpiz v okviru svojih e-storitev tudi omogočil, da si bo lahko vsak zavarovanec sam informativno izračunal pokojninsko osnovo. Po Papeževih besedah so doslej zabeležili nekaj manj kot 1000 vpogledov v informativno osebno evidenco, oddanih pa je bilo že tudi sedem vlog za popravek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.