Z interventnim zakonom nad proračun

Foto: Žurnal24 null
Seja vlade bo tudi v znamenju obravnave proračuna za prihodnji dve leti. Odhodke namerava omejiti na dobrih deset milijard. Obravnava naj bi bila končana prihodnji teden.
Oglej si celoten članek

Proračunske dokumente bo po napovedih v obravnavo v DZ vlada poslala skupaj s predlogom interventnega zakona, s katerim naj bi omejili rast nekaterih odhodkov iz javnih blagajn.

Z interventnim zakonom, finančni minister Franc Križanič je prejšnji četrtek napovedal, da bo tudi letos spremljal državni proračun, naj bi omejili rast nekaterih odhodkov iz javnih blagajn, med drugim plač javnih uslužbencev, pokojnin in socialnih transferjev.

Vlada je junija, ko je začela razpravo o proračunih, zgornjo mejo proračunskih odhodkov za leto 2011 postavila pri 10,030 milijarde evrov, za leto 2012 pa pri 10,178 milijarde evrov.

Vlada se s sindikati javnega sektorja pogaja, da se letošnje plačilo tretje četrtine zneska za odpravo plačnih nesorazmerij ne bi izvedlo, v letu 2011 pa tudi ne zadnja četrtina.

Novi interventni zakon naj bi poleg tega v letu 2011 popolnoma ustavil rast pokojnin. Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je napovedal, da bodo poslanci stranke skušali zakon, če ga bo vlada danes podprla, v DZ popraviti z vložitvijo dopolnil, v nasprotnem primeru proračunskih dokumentov ne bodo podprli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.