Z njo služijo milijarde

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trgovina z ljudmi. Tudi v kmetijstvu, tekstilni industriji in gradbeništvu.
Oglej si celoten članek

“Kriza nedvomno vpliva na porast trgovine z ljudmi,” ocenjuje nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin. Po njegovi oceni obstaja resna nevarnost, da postane trgovina z ljudmi celo strukturna komponenta nekaterih gospodarskih panog, kot so kmetijstvo, tekstilna industrija in gradbeništvo.

Novi načini izkoriščanja

“Po našem mnenju trgovina z ljudmi ni v upadu, temveč si trgovci z ljudmi izmišljujejo vedno nove načine izkoriščanja žrtev,” pravi vodja društva Ključ Katjuša Popović. Trgovina z ljudmi je po njenih besedah ena od najbolj dobičkonosnih dejavnosti organiziranega kriminala. Po izračunih Mednarodne organizacije dela znaša letni dobiček, povezan s trgovino z ljudmi, več kot 23 milijard evrov.

Po mnenju Čurina je trgovina z ljudmi neizbežno dejstvo, ki se glede na potrebe družbenega povpraševanja pa tudi dejavnike krize, migracijske tokove, nestrpnost in kršenje človekovih pravic samo še stopnjuje. “Trgovina z ljudmi je vse bolj kompleksna, prepletena v pore legalnega ter tako težko prepoznavna in dokazljiva,” pojasnjuje. Še pred osmimi leti so bile žrtve večinoma brez legalnega statusa in del številnih legalnih pribežnikov. “Današnje so žrtve trgovanja v Sloveniji v glavnem ljudje z urejenim statusom delovnih dovoljenj in tudi bivanja,” dodaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:59 20. Oktober 2012.

    pa kaj ni to vse slovenija?? mi smo kurbe pokvarjenih politikov..jaz delam 15 ur a plačajo mi minimalec za 8 …

  • mia
    09:47 19. Oktober 2012.

    tudi delavci Tovšakove in podobnih vodilnih so žrtve trgovine z ljudmi, mar ne?

  • 08:59 19. Oktober 2012.

    Zato pa je potrebno legalizirat prostitucijo in naj ima vsaj država kaj od tega! Enako za droge.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.