Z novostmi nad krizo

Foto: Žurnal24 V lipniški tovarni Iskra Mehanizmi je zaposlenih 430 ljudi, od tega 80 v kamnišk
V Iskri Mehanizmih zmanjšanje naročil rešujejo z novimi izdelki.
Oglej si celoten članek

V družbi Iskra Mehanizmi ne bodo skrajševali delovnega časa in tudi za subvencije vlade se niso odločili. Recesijo in gospodarsko krizo premagujejo z novimi izdelki. Posledice recesije so zelo občutili že oktobra, ko se je število naročil v dobrem tednu zmanjšalo za 40 odstotkov, zelo slaba pa sta bila tudi november in december, ko je podjetje delalo samo s 40-odstotno zmogljivostjo.

 

Iskra Mehanizmi

Družba Iskra Mehanizmi je v 58-odstotni lasti družbe Zafina, njen lastnik je Marjan Pogačnik, preostali delež pa si deli 38 lastnikov. Pogačnik je podjetje kupil leta 2007 in zanj odštel 2,5 milijona evrov. V tovarni v Lipnici delajo izdelke za avtomobilsko industrijo in števni program, na kamniški lokaciji pa aparate za osebno nego in gospodinjske aparate; tam je tudi plastikarna. Dobra tretjina izdelkov je namenjena avtomobilski industriji.

“Januarja smo že imeli rast prodaje. Letos načrtujemo, da bo ta od pet- do desetodstotna in da bo rasel tudi dobiček. Namesto da bi se odločili za ukrepe vlade (izračunali smo, da bi s subvencijami na mesec dobili od 20 tisoč do 45 tisoč evrov), smo stavili na nove proizvode in lasten razvoj,” je danes povedal Marjan Pogačnik, glavni direktor Iskre Mehanizmi. Novosti so v izdelavi stikal, naprav za osebno nego (depilatorjev) in pri radarskem sistemu z modulom, ki ga uporabljajo v mercedes-benzu razreda E in avtomobilih drugih znamk.

“Hoja po robu”
Zaradi slabšega poslovanja v zadnjih dveh mesecih leta 2008 so odpustili 30 delavcev – večinoma je šlo za predčasne prekinitve pogodb za določen čas, 20 delavcev pa so z lokacije v Lipnici začasno premestili v kamniški obrat. “Krajšega delovnega časa nismo uvedli, saj moramo pospešeno delati na novih proizvodih. Res pa je, da je to hoja po robu,” je dejal Pogačnik.

Iskra Mehanizmi je izrazito izvozno podjetje. Med njenimi največjimi kupci so podjetja Philips, Continental, Honeywell in Tyco, delajo pa za več kot sto podjetij po svetu. V razvojnem oddelku je ta čas zaposlenih 20 strokovnjakov, in kot je dejal Pogačnik, bodo v prihodnje zaposlili še nove. Zaposlovali bodo tudi v nabavni službi, novih zaposlitev pa ne načrtujejo v proizvodnji.

“Pogrešam hitrejši odziv”
Lani so ustvarili za 34 milijonov evrov prihodkov in za 400 tisoč evrov dobička iz poslovanja. “Če ne bi bilo zadnjih dveh mesecev, bi bilo dobička blizu milijona evrov,” je povedal Pogačnik in dodal, da pogreša hitrejše odzivanje vlade na zaostrene razmere v gospodarstvu, saj bi morala po njegovem mnenju dobre projekte takoj podpreti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.