"Z Obamo sva razčistila!"

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Borut Pahor je z Barackom Obamo na štiri oči govoril o uvrstitvi Slovenije v koalicijo proti Islamski državi, za katero je naš politični vrh izvedel iz sporočila za javnost ameriškega zunanjega ministrstva.
Oglej si celoten članek

Predsednik Borut Pahor, ki se udeležuje 69. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, je z ameriškim predsednikom Barackom Obamo na torkovem sprejemu govoril tudi o uvrstitvi Slovenije na sezam koalicije držav proti Islamski državi (IS).

"Ta nesporazum je zglajen. O tem sem govoril, kolikor so dopuščale možnosti, z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, tako da je stvar v skladu s stališči vlade republike Slovenije zaenkrat končana. Govorila sva na štiri oči in sva ta nesporazum uskladila. Domnevam, da v prihodnje takšnih presenečenj, da Slovenija pred tem, ko bi bila umeščena na kakšno listo, ne bi bila obveščena, ne bo več," je dejal Pahor.

Za uporabo sile je potreben mandat Varnostnega sveta

Pahor sicer meni, da Slovenija mora biti med državami, ki se borijo proti terorizmu. "Absolutno ne z vojaškim sodelovanjem. Danes ste lahko v mojem govoru zelo jasno slišali, da Slovenija tudi sicer zapletene mednarodne zadeve, kot je ta, ki je pravzaprav brez presedana v zgodovini, želi reševati, če je potrebno z uporabo sile, vendar preko mandata Varnostnega sveta ZN. To je bila poanta mojega govora," je dejal.

 "Imam občutek, da se zgoščajo varnostni problemi in se vse bolj posega po razlogih, da se mednarodne probleme ureja brez mandata Varnostnega sveta." pravi Pahor, vedra dopušča tudi možnost, da bo v prihodnje silo potrebno uporabiti tudi mimo Varnostnega sveta.

Izjemoma tudi mimo Varnostnega sveta

"Vendar to le izjemoma in takrat bo treba svetovni javnosti zelo temeljito in prepričljivo pojasniti, zakaj se to dogaja. Praviloma pa morajo iti vse odločitve, ki zadevajo uporabo sile za doseganje in ohranjanje svetovnega miru preko Varnostnega sveta," je povedal Pahor.

ZDA so položaje teroristov v Siriji bombardirale brez mandata Varnostnega sveta in privoljenja države. "Domnevam, da je med državami, ki so to storile, in med Irakom, ki je to odobril, in Sirijo, ki temu ni nasprotovala, prišlo do nekega dogovora, da so razmere v delih obeh držav tako ogrožajoče, da sta obe državi sklenili, da je uporaba sile bolj primerna kot divjanje ekstremističnih radikalnih islamskih skupin."

 "Doslej nismo imeli opravka s takimi fenomeni, kot je IS, ki bi zasedli ozemlje dveh suverenih držav in razglasili kalifat in se obnašali kot neka suverena entiteta," je povedal Pahor in dodal, da se v tem primeru posredovanje s silo utemeljuje s surovostjo pripadnikov IS. "Mislim pa, da si je potrebno prizadevati, da se tudi operacije za zaščito ljudi v Iraku in Siriji, pripelje pred Varnostni svet in dobi mandat za nadaljnje operacije v Varnostnem svetu."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 06:48 27. September 2014.

    a je primorska še osvobojena?

  • 21:48 26. September 2014.

    Kako lepa slika treh orangutanov, sredinski izstopa, še sonce se je skrilo pred poslušanjem njegovih cvetk ;)))<br /><br />http://www.youtube.com/watch?v=RSQfdXg6UF8

  • 20:33 26. September 2014.

    Me kar zanima kam bo naša vlada čez tri mesece šla po novi kredit ! Neo liberalni zahodnjaki nam ga …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.