Z Riedlom in Wolfom na nivo "banana republike"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Sojenje v zadevi Patria bi se danes moralo nadaljevati z zaslišanjem zaposlenih na obrambnem ministrstvu, vendar je sodnica Barbara Klajnšek njihovo pričanje preložila.
Oglej si celoten članek

Sodnica je njihovo pričanje preložila, ker ni jasno, katere podatke lahko razkrijejo javnosti in katere ne. Na sodišče sta sicer danes prišla le dva od petih obtoženih, predsednika SDS Janeza Janše spet ni bilo.

Opravičilo, zdravstvene težave, pomešani datumi

Janšev zagovornik Franci Matoz je sodnici danes predložil isto opravičilo kot na prejšnjem naroku, torej da so Janšo zadržale službene obveznosti pri iskanju rešitev za politično krizo v državi. Poslovneža Walterja Wolfa pričakujejo prihodnji ponedeljek, saj je zaradi zdravstvenih težav v Kanadi. Jože Zagožen in njegov zagovornik Boris Marčič pa sta po besedah sodnice pomešala datume obravnav in zato na sodišče nista prišla.

Kaj smejo razkriti?

Kot napovedano, bi morali danes pričati Miha Matek, Bojan Pograjc in Marko Grubar z obrambnega ministrstva. Tako obramba kot tožilstvo sta menila, da izključitev javnosti ni potrebna, zato se je postavilo vprašanje, katere podatke smejo priče razkriti. Na obrambnem ministrstvu so Matka, Pograjca in Grubarja sicer odvezali varovanja tajnosti, vendar sta državni pravobranilki opozorili, da je zadeva še vedno tajna, saj pogodba še ni zaključena. Grubar je nato pojasnil, da je stopnja tajnosti že umaknjena z nekaterih dokumentov, vendar je potrebna poizvedba na ministrstvu, da bi ugotovili, s katerih.

Kryžanowski: zaradi posrednikov Slovenija na nivo banana republike

Današnja obravnava se je nadaljevala z zaslišanjem nekdanjega prvega moža Petrola Marka Kryžanowskega, ki je pred Petrolom vodil AC-Intercar, konkurenta Rotisa za slovensko zastopstvo Patrie. Po zaslišanju je novinarjem dejal, da o podkupninah ne more govoriti, ker o tem ne ve nič.

Obenem meni, da preveč stvari sloni na nekih insinuacijah ter delnih informacijah. Kot je dejal, je danes slišal malo neposrednih informacij, ter da ni nobenih dokumentov, ki bi jasno govorili o poslovnih odnosih in odločitvah.

Obveščena bi morala biti tudi premier ali predsednik

Je pa že med samim zaslišanjem pojasnil, da bi bilo zelo čudno, če nobena od služb o tako velikem projektu ni obveščala predsednika vlade ali predsednika države. Po njegovih besedah mora biti vsak, ki se ukvarja s prodajo vojaške opreme, preverjen, ponavadi pa da to opravi vojaška obveščevalna služba. To preverjanje je zelo temeljito, pri posamezniku preverijo vse, je dejal Kryžanowski, "od alkohola, drog in žensk".

Če bi torej do takih nepravilnosti, kot so navedene v obtožnem predlogu, prišlo, "bi moral obstajati nekdo, ki bi to že prej videl oz. tudi to preprečil".

Kryžanowski je med zaslišanjem opozoril tudi na pojav Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla v poslu. Slednje se mu je, kot je dejal, zdelo amatersko in absurdno. Pojasnil je, da se take posle dela brez posrednikov, Slovenijo pa se je s tovrstnim ravnanjem postavilo na raven "banana republike". "Ona dva sta v tej igri edina, ki sta se igrala z vsemi nami," je dejal Kryžanowski.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.