Z robe družbe z branjem

Foto: Žurnal24 Pravljične ure in ustvarjalne delavnice v romskem naselju Hudeje se je udeležilo
Knjižnici v Metliki in Trebnjem skušata s pravljicami navaditi romske otroke na slovenski jezik.
Oglej si celoten članek
“Romske otroke želimo z branjem in pripovedovanjem pravljic naučiti ljubezni do knjige in jih s tem spraviti z roba družbe,” je izpostavila Milena Bon, direktorica Knjižnice Pavla Golie Trebnje. Tako so v sodelovanju z ljudsko knjižnico v Metliki, ki že okoli pet let skupaj s tamkajšnjim centrom za socialno delo vodi projekt Romi, povabljeni v knjižnico, pripravili delavnico v romskem naselju Hudeje.

 

Šole se veselijo

Priprave. Da bi bili romski otroci pripravljeni na začetek šole, jih Mikica Gligić, romska pomočnica v trebanjski osnovni šoli, vsak dan obiskuje v naselju. Pri tem se s starši pomeni tudi o potrebščinah. V novem šolskem letu bo okoli 50 šoloobveznih otrok, ki se 1. septembra že močno veselijo.

Obiščejo jih v naselju
Metličani so romske otroke sprva vabili v knjižnico, kjer so jim pripravljali ure pravljic in jih usposabljali za uporabnike knjižnice, je povedala Marta Strahinič, vodja projekta. “Ker pa vsi otroci niso mogli priti v knjižnico, smo se odločili, da gremo mi k njim v naselje in jim tam povemo pravljico,” je pojasnila. Do zdaj so obiskovali predvsem romska naselja v metliški občini, tokrat pa so se podali še v trebanjsko.

Najraje za računalnik
Po navedbah Bonove romski otroci radi obiskujejo knjižnico. “So izjemno dobri izposojevalci neknjižnega gradiva – videokaset in devedejev, malo manj knjig, predvsem pa so zelo vešči iskanja informacij na internetu,” je pojasnila. Podobne izkušnje imajo v Metliki, je dodala Strahiničeva.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.