Z rokami zidajo, z ritjo podirajo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Aleš Primc in Metka Zevnik, voditelja Gibanja za otroke in družine, sta v soju žarometov in kamer v državni zbor vložila podpise za spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih s katerimi skušajo omogočiti večje pravice starih staršev v odnosu do vnukov, oziroma omogočiti, da bi stari starši lahko posvojili vnuke.
Oglej si celoten članek

Foto: Boštjan Tacol kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo "Da se ne bo nikoli več ponovil primer velenjskih dečkov," je izjava Gibanja za otroke in družine, s katero dokazujejo, da jim v nasprotju z imenom gibanja gre za pravice starih staršev, manj pa za pravice otrok. Če pogledamo njihova dejanja v celoti pa je jasno, da jim v bistvu ne gre za otroke, stare starše, družine ... pač pa za nekaj čisto tretjega.

Aleš Primc in Metka Zevnik sta namreč tudi glavna akterja Koalicije: Za otroke gre, tiste koalicije, ki je goreče nasprotovala sprejemu Družinskega zakonika, vložila pobudo za referendum in s svojo argumentacijo "za otroke gre" zavedla toliko ljudi, da je bil Družinski zakonik leta  2012 zavrnjen. Zavedla zato, ker Družinski zakonik o katerem se je odločalo na referendumu, homoseksualnim parom sploh ni omogočal posvojitev.

Spomnimo, prvotni predlog Družinskega zakonika je res predvideval posvojitve s strani istospolnih parov, vendar je bil nato v državnem zboru sprejet kompromisni predlog s katerim so se skušali izogniti referendumu. Tak Družinski zakonik pa ni predvideval nobenih dodatnih pravic glede posvojitev homoseksualnih parov, pač pa samo tiste, ki so bile že uveljavljene, torej možnost, da edem od partnerjev posvoji biološkega otroka drugega partnerja.

Borita se za nekaj, kar sta sama porušila

Je pa Družinski zakonik, ki je bil zaradi napačne interpretacije Primca in Zevnikove zavrnjen, predvideval možnost, da otroke posvojijo stari starši, torej točno to, za kar se Zevnikova in Primc borita danes, samo štiri leta kasneje. In to ne glede na to, da je pristojno ministrstvo vmes že samo pripravilo nov zakon, ki na zelo podoben način ureja to področje.

Katero stisko ljudi bosta Primc in Zevnikova za promoviranje populističnih idej izkoristila naslednjič, lahko samo ugibamo, zagotovo pa "pravice starih staršev", ne bodo zadnja akcija, Primc že nekaj časa napoveduje ustanovitev stranke.

Primc se torej zavzema za nekaj, kar je pred štirimi leti sam zavrnil, situacija pa je, kot smo prva tako videli ta teden, med strankami, privrženkami populističnih potez, lahko tudi obratna.

Minuli konec tedna je predsednik SDS Janez Janša kot častni gost in slavnostni govornik na  ribniškem sejmu suhe robe izustil tole: "Želim, da bo čez sto let tu še vedno veliko obiskovalcev, da bodo imeli odkrite obraze in da bodo tu še vedno izdelki suhe robe."

Janša v interpelacijo za islamsko šolo

Tri dni po tem je njegova stranka vložila interpelacijo zoper ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič. Očita ji nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja šolstva. Ustavno sodišče je namreč konec leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v drugačnem obsegu kot v javnih šolah, in sicer v višini 85 odstotkov. Zakonodajalcu so naložili odpravo neustavnosti v letu dni, kar pa se ni zgodilo.

Država bi torej že morala v celoti financirati izvajanje javnih programov na zasebnih šolah. V Sloveniji delujejo štiri katoliške gimnazije, dve osnovni šoli in številni vrtci. Že nekaj časa pa je znano, da ustanovitev šole in vrtca načrtujejo tudi v Islamski skupnosti Slovenije. Pod črto, iz proračunskega denarja bo (če bo izvajala javno veljavni program)  financirana tudi islamska šola v Sloveniji. Kaj bo naredil SDS?

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 22:02 19. September 2016.

    sergeja ne nabijaj neumnosti

  • 07:36 17. September 2016.

    Kr ena, lepo da priznaš, da si ena od 571-ih prostitutk iz fdv. In ker je prostitucija dekriminilarizirana, se ti …

  • 07:22 17. September 2016.

    Res je, terorizem in islamizacija v vrstah janševernikov se nas ne tiče.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.