Z Windows XP ne boste več šli na banko

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nekaterih spletnih bank že od konca marca ne bo več mogoče uporabljati, če na vaših računalnikih še vedno uporabljate operacijski sistem Windows XP.
Oglej si celoten članek

"Abanka me je obvestila,  da od aprila dalje ne bom več mogel koristiti njihove spletne banke, saj še vedno uporabljam operacijski sistem XP. Pa saj mu čisto nič ne manjka, zakaj bi moral iti v drago posodobitev programske opreme. Najverjetneje bom moral zamenjati kar cel računalnik," se nam je pridušal bralec. 

Kot pojasnjujejo pri Abanki, ki je tretja največja poslovna banka v državi, bo konec meseca potekel dosedanji strežniški certifikat, zato bodo prešli na novega, ki pa je po pojasnilih izdajatelja DigiCert nekompatibilen s starejšimi različicami operacijskih sistemov. "Izdajatelj certifikata opozarja na to, da spletne aplikacije, ki uporabljajo njihov certifikat, ne bodo več delovale na nekaterih operacijskih sistemih in brskalnikih. Ob tem bodo spremembo najbolj občutili uporabniki z operacijskim sistemom Windows XP, ki nimajo nameščenega Microsoftovega paketa popravkov Service Pack 3 (SP3), saj jim dostop do spletne banke Abanet praktično ne bo več omogočen."

V Združenju bank Slovenije (ZBS) so na vprašanje zurnala24.si, ali podobno opozorilo velja tudi za komitente drugih bank, sporočili, da članice strežniška digitalna potrdila postopoma nadomeščajo z novim in naprednejšimi, ki so skladni z varnostno tehničnimi standardi (SHA-2, SHA256), kar je v skladu z dobro prakso in standardi.

"Za operacijski sistem Windows XP je Microsoft že aprila 2014 ukinil podporo in varnostne posodobitve, kar pomeni da za ta operacijski sistem ni zagotovljenih programskih popravkov, ki bi odpravljale ugotovljene ranljivosti. Zato se uporaba navedenega operacijskega sistema zaradi varnostnih tveganj popolnoma odsvetuje," pravijo pri ZBS, kjer svetujejo prehod na uradno podprte različice operacijskega sistema.

Šele potem, ko smo jim zastavili vprašanja, so na ZBS izdali tudi sporočilo za javnost glede nujnih posodobitev.

Mogoče je tudi na drugačen način

Nekaterim bankam pa se ne mudi tako kot Abanki oziroma nameravajo komitentom omogočiti mehkejši prehod na novost. Kot smo neuradno izvedeli od predstavnika ene od slovenskih bank, kjer imajo sicer trenutni strežniški certifikat veljaven še več kot leto dni, bodo na nove standarde še pred tem prešli tudi sami, a bodo komitentom za prehod omogočili tri mesece prehodnega obdobja oziroma jih bodo pričeli o tem tudi veliko prej obveščati. 

Po zadnjih podatkih MOSS iz decembra 2014 operacijski sistem Windows XP še vedno uporablja kar 14,6 odstotka Slovencev in je drugi najbolj razširjeni sistem za WIndows 7 (52,3 odstotka).

Kako do varne spletne banke?

Če se nameravate posodabljanja vaših Windowsov XP na sodobnejšo različico 7 lotiti sami, so uradna navodila s strani Microsofta na voljo TUKAJ.

Bo vaš računalnik sploh preživel posodobitev? Preverite TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:56 11. Marec 2015.

    XP-ji so isto sranje,kot RKC oboji so za srednji vek!

  • 12:39 11. Marec 2015.

    Preko Chroma prevzem certifikata ni mogoč.

  • 12:34 11. Marec 2015.

    NI potrebno menjati sistema, problem je da ne podpirajo IE8, pozkusijo naj preko chrome brskalnika, uporablja IE8 certfikatsko shrambo, ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.