Z zlatim pravilom se mudi zaradi 1,3 mrd.

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Z zapisom fiskalnega pravila v ustavo naj bi se hitelo, ker se ocenjuje, da bi bil to pomemben signal finančnim trgom. Slovenija naj bi namreč novembra potrebovala okoli 1,3 milijarde evrov. Šušteršič: To niso slovenske potrebe.
Oglej si celoten članek

Izvajanje proračuna po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča poteka po načrtih, likvidnostnih težav pa ni. Minister zato še naprej ne pričakuje, da bo Slovenija potrebovala pomoč.

Po neuradnih informacijah naj bi se sicer z zapisom fiskalnega pravila v ustavo hitelo, ker se ocenjuje, da bi bil to pomemben signal finančnim trgom. Slovenija naj bi namreč novembra potrebovala okoli 1,3 milijarde evrov.

Glede teh informacij pa pravi, da številka ne drži in da to niso slovenske potrebe.

"Izvajanje proračuna poteka po načrtih, likvidnostnih težav ni in do konca leta lahko proračun izpeljemo v začrtanih okvirjih," zagotavlja Šušteršič.

"Številka 1,3 milijarde evrov ni številka, ki bi jo dalo v javnost ministrstvo za finance, prav tako pa ne izhaja iz izračunov ali gradiv ministrstva," pravi minister.

"Kakor koli je bila te številka izrečena, je šlo bodisi za pomoto ali napačno razumevanje," še pravi.

Potrebujemo 500 milijonov evrov

Minister pojasnjuje, da naj bi se do konca leta zadolžili za okoli 500 milijonov evrov, pri čemer so to minimalne potrebe financiranja.

Vendar pa skušajo na ministrstvu vedno ustvariti rezerve, zato bi bila lahko ta zadolžitev tudi višja.

Erjavec jeseni ne pričakuje politične krize

Po mnenju predsednika Desus Karla Erjavca se namreč vse parlamentarne stranke zavedajo resnosti finančnih in gospodarskih razmer.

"Mislim, da je zadnji sestanek vseh parlamentarnih strank pokazal zrelost, kar se tiče vprašanj, povezanih s fiskalnim pravilom in sanacijo bank," je Erjavec odgovoril na vprašanje, ali meni, da je Slovenija s preložitvijo glasovanja o zapisu fiskalnega pravila v ustavo na september zgolj preložila politično krizo.

Minister ocenjuje, da je bila na tem sestanku izražena "iskrena volja in želja vseh parlamentarnih strank, da pridemo do ustreznih rešitev, ki bi omogočale, da bi Slovenija lažje izšla iz krize, in zapis fiskalnega pravila v ustavo je zagotovo eden od pomembnih korakov".

Če je bila ta želja iskrena, po njegovih besedah ni nobene bojazni, da bi lahko septembra izbruhnila politična kriza, če pa so bile te želje "s figo v žepu", se boji, da se lahko septembra situacija ponovi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 02:18 12. December 2012.

    Narod hoče DIAMANTNO pravilo, kar pomeni kolker dnarja , tolko muske !!!!

  • 14:30 25. Julij 2012.

    Njavro, kako kaj skinheader , tvoj šef.

  • 14:28 25. Julij 2012.

    A za vaše plače birokraciji? Jih pač ne bo , tako kot jih ni tudi delavcem v proizvodnji. Se boste …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.