"Z zvijačami nad Agrokor"

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Hrvaški mediji ocenjujejo, da je včerajšnja odločitev urada za varstvo konkurence o omejitvi razpolaganja z delnicami Mercatorja kupovanje časa, da bi prišli do rešitve, ki ne bi vključevala prodaje Mercatorja.
Oglej si celoten članek

Interesi slovenske politike in lastnikov Pivovarne Laško so povsem nasprotni, ko gre za prodajo delnic Mercatorja Agrokorju, piše Jutarnji list. Slovenska politika ocenjuje, da gre za sovražni prevzem, v poslovnih krogih pa prevladuje mnenje, da gre za izvrstno poslovno potezo, ki bo pripeljala do oblikovanja najmočnejšega trgovca na območju nekdanje Jugoslavije, pojasnjuje časnik.

"Vprašanje prodaje Mercatorja je izjemno občutljivo politično vprašanje, na katerem bi vsaka vlada, ki ga ne bi poskusila preprečiti, nedvomno izgubila na priljubljenosti. Pahor si omenjen scenarij le težko privošči," poudarjajo in dodajajo, da premier Borut Pahor nima več stabilne podpore v parlamentu. 

Zadnjo potezo označujejo kot kupovanje časa,  da bi se domislili rešitve, ki ne bi vsebovala prodajo Mercatorja. "Vse bolj je gotovo, da bo Agrokor na koncu lastnikom Mercatorja javno ponudil prevzem večinskega deleža na borzi," sklene časnik.

Gre za birokratsko zvijačo?
Večernji list ocenjuje, da gre pri prodaji deleža Mercatorja za poskus Pivovarne Laško, da bi rešila lastno kožo. Včerajšnja prepoved bi tako lahko bila tudi poskus, kako doseči čim boljšo ceno. Torkova odločitev je lahko tudi birokratska zvijača, s katero bodo preložili ali celo preprečili prodajo Mercatorja, piše časnik.

Večernji list še ugiba, da lastnika Agrokorja Ivice Todorića vendarle ne bodo ustavili. Ocenjuje, da bo Todorić lahko podaljšal rok veljavnosti svoje ponudbe, če do petka, ko poteče sedanja ponudba v višini 221 evrov za delnico, pravniki ne bodo našli rešitve novega zapleta.

Upor "političnega establišmenta"
Novi list poroča, da se prodaji Mercatorja upira predvsem del slovenskega političnega establišmenta. "Medtem ko nadzorniki Laškega čakajo na pojasnila pravnikov glede odločitve urada za varstvo konkurence, je lastnik Agrokorja, ki je bil prejšnji teden zelo blizu nakupu Mercatorja, vnovič vse dlje od sklenitve posla desetletja," sklene reški časnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.