Za Applov računalnik 157 tisočakov

Foto: Žurnal24 Računalniki iz serije Apple-1 so na trg prišli leta 1976. (Foto: Wikipedia)
Nek Italijan je za enega prvih Applovih računalnikov odštel kar 157 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek
Računalniki iz serije Apple-1 so na trg prišli leta 1976, takrat kot edini osebni računalniki s povsem sestavljeno matično ploščo. Zanje je bilo potrebno odšteti po 666,66 dolarja (492 evrov), v ponudbi pa so jih imeli do leta 1977.

V londonski dražbeni hiši Christie's so v torek na dražbi prodali enega prvih računalnikov ameriškega računalniškega proizvajalca Apple. Italijanski podjetnik in zasebni zbiralec Marco Boglione je za računalnik iz serije Apple-1, enega od skupno le 200 narejenih, odštel okrog 157 tisoč evrov.

Boglione je svojo ponudbo na dražbi podal prek telefona, na sami dražbi pa je bil prisoten njegov brat Francesco Boglione. Ta je pojasnil, da se je njegov brat za nakup odločil, ker ima rad računalnike. Računalnik je še v izvirni škatli, spremlja ga tudi pismo, ki ga je podpisal Steve Jobs, eden od ustanoviteljev Appla in zdajšnji glavni izvršni direktor te družbe.

Dražbe se je udeležil tudi soustanovitelj Appla Steve Wozniak. Kot je dejal po dražbi, je ta pokazala, kako pomemben korak je bil Apple-1, čeprav v času, ko ga je oblikoval, ni imel takšnega občutka.

Prostora dovolj za eno pesem
Apple-1 se je ponašal s spominom v velikosti 8 kilobajtov, kar je 524.000-krat manj kot pri sodobnih Applovih računalnikih. Prvi računalniki so tako imeli dovolj spomina, da so uporabniki na njih lahko shranili eno pesem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.