Za brezposelne krediti

Foto: Žurnal24 Minister za finance France Križanič napoveduje prve kredite konec avgusta.
Državna jamstva tudi za začasno zaposlene in mlade družine.
Oglej si celoten članek

Država bo stoodstotno jamčila za posojila, ki jih bodo najeli tisti, ki so zaradi krize izgubili službo. Prvi krediti bodo, obljublja minister za finance France Križanič, na voljo konec avgusta ali začetek septembra.

Posojila za brezposelne z državnim poroštvom ne bo mogel dobiti nekdo, ki je službo izgubil po lastni krivdi.

Posojilo do 10 tisoč evrov
Vsak, ki je po 1. oktobru izgubil službo, bo lahko dobil za vsako leto delovne dobe, ki mu še manjka do upokojitve, največ dva tisoč evrov posojila, skupno pa bo višina omejena na deset tisoč evrov. Odplačilna doba bo največ deset let.

Denar bodo delile poslovne banke, ki jim bo jamstva države razdelila državna SID banka. Postopek bo podoben kot pri jamstvih za podjetja. Več državnih jamstev bodo dobile banke, ki bodo ponudile najnižje obresti. Na voljo bo za 50 milijonov jamstev.

Jamstva za stanovanja

Država bo prevzela tudi največ polovico tveganja za posojila, ki jih bodo najele mlade družine ali zaposleni za določen čas z največ 1,5 povprečne plače. Posojila od pet do največ 200 tisoč evrov bodo morala biti zavarovana s hipoteko. Na voljo je za 300 milijonov evrov jamstev. Če bodo razdeljena vsa, bo posojil vsaj za 600 milijonov evrov.

Izterjevalec bo Durs

Če posojila, za katera bo jamčila država, ne bodo plačana, jih bo izterjal Durs. Jamstva lahko država daje najdlje do konca leta 2010.

Hitrost

Zakon pred sejo vlade kot gradivo v obravnavi ni bil objavljen na spletu. Po naših informacijah so ga v službi za razvoj in na ministrstvu za finance menda pripravili v vsega treh dneh. Po nujnem postopku naj bi zakon parlament sprejel še pred počitnicami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.