Za drobiž med jagode

Foto: Žurnal24 V nasadih fakultete za kmetijstvo delajo najdlje do 10. ure, saj je pozneje prev
Pobiranje. Mizerno plačilo za težaško delo v vročini in dežju. V Panvito delavce napoti zavod za zaposlovanje.
Oglej si celoten članek

Ižakovci, Maribor. “Jagode se za nekaj ušivih evrov nabirajo od petih zjutraj do dveh, ko sonce že peklensko pripeka. Kadar dežuje, se nabirajo v blatu in gnojnici,” nam je bralec v pismu zapisal, kako težko in slabo plačano je delo nabiralca jagod v Panvitinem nasadu v Ižakovcih pri Murski Soboti.

30 centov na pobrani kilogram jagod zaslužijo pobiralci v nasadih.

Naš obisk so zavrnili
V Panviti so našo prošnjo po obisku in pogovoru z delavci zavrnili. “Sezona je pri koncu. Priti bi morali maja. Obira se le še za naše potrebe,” je v telefonskem pogovoru pojasnila Jasna Kuštor iz Panvite. V pisnih odgovorih pa so v Panviti potrdili, da delo poteka v vsakem vremenu, a zatrdili, da le dokler ni prevroče. “Običajno do 13. ure, lahko pa tudi samo do desetih,” je dodala 
Kuštorjeva.

Plačani po učinku
Norma
. Obiranje jagod v Panviti je plačano 30 centov na kilogram obranih jagod. “Zaslužek je odvisen od posameznika,” pravijo v Panviti. Povprečen dvotedenski zaslužek se giblje okoli 200 evrov. Preostala dela z jagodami, kot sta pakiranje in čiščenje trave med sadikami, so plačana 3,25 evra na uro. Podobno plačilo je v nasadih mariborske fakultete za kmetijstvo.

Brez potnih stroškov
Kljub zavrnitvi smo se odpravili pred nasade in se na lastne oči prepričali, da delavci kljub visokim temperaturam jagode pobirajo še po 13. uri, brez malice in hladne vode. “Hladno vodo dobijo po želji, malice pa smo v preteklosti naročali, a se je na koncu izkazalo, da je delavci niso koristili, zato si jo zdaj nosijo zraven,” so odgovorili v Panviti in pristavili, da tudi potnih stroškov ne izplačujejo.

Obiranje “pod mus”
Večino delavcev je v nasad napotil zavod za zaposlovanje, delo pa lahko le redko odklonijo. “Letos smo tja napotili 330 delavcev. Aktivnosti, ki so opredeljene z zaposlitvenim načrtom, delavci praviloma ne morejo odkloniti, razen če osebnega svetovalca pravočasno obvestijo o spremembah, ki otežujejo ali preprečujejo izpolnitev dogovorov,” je povedala Cvetka Sreš, direktorica soboške enote zavoda za zaposlovanje. Kljub temu je med obiralci jagod precej tujcev; večinoma so iz Romunije.

V Mariboru razmere boljše

V boljših razmerah pa jagode obirajo na posestvu fakultete za kmetijstvo v Mariboru, kjer se strogo držijo načela, da delajo le do 10. ure. “Če je prevroče, ob straneh odpremo tudi rastlinjake, da je več zraka, poti pa so urejene s slamo, da ni blata,” je pojasnil Aleksander Korošec, vodja sadjarske proizvodnje univerzitetnega kmetijskega centra.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.