Za grobišča in žrtve ni denarja

Foto: Žurnal24 dezman_IFP_030309_T
Ministrstvo za delo je letos precej neradodarno do raziskav v zvezi s prikritimi grobišči. V skladu z ženevsko konvencijo bi morali označiti vsa grobišča, a to ministrstva in vlade ne gane.
Oglej si celoten članek

Topografske raziskave in urejanje prikritih grobišč ter izkopi posmrtnih ostankov žrtev zaostajajo za načrti komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. A kot kaže, bo to leto še slabše od lanskega. Ministrstvo za delo bo namreč zagotovilo le sredstva za vzdrževanje grobov in urejanje že potrjenih lokacij. Pri komisiji menijo, da je služba za vojna grobišča preveč odvisna od vladnih odločitev in predlagajo ustanovitev samostojnega zavoda za pokop žrtev.

Za garnituro, ki to dela, je to zgodovinsko sramotno. Ampak ko tabuji razpadajo, vedno boli.
Jože Dežman

Ne dovolijo porabe denarja
Sredstva, ki jih je komisiji lani zagotovil sektor za vojna grobišča na ministrstvu, še zdaleč niso bila vsa porabljena – niti za dela v Hudi Jami niti za urejanje pokopališč. Letos za Hudo Jamo ne bodo namenili posebnega denarja. Kot kaže, bodo obstali projekti, za katere se že več let trudijo, da bi jih "spravili pod streho" – med drugim ureditev množičnih grobišč in ureditev že potrjenih grobišč. "Sredstev nam sploh ne dovolijo porabljati tako daleč smo že prišli. To, kar se zdaj ponavlja, ni več naključje," o vladni aktivnosti pravi Jože Dežman in dodaja: "Tukaj že ves čas vlada ena zmeda. Ko so pred leti sprejeli zakon, so zadevo predali Klinarjevi na ministrstvo za delo in tam se je z zakonom opletalo. Nato je v Janševi vladi Cotmanova dobila ošpice, če je samo slišala za to, zdaj pa s Svetlikom ni nič bolje. Smo v eni igri, kjer se je zgodil nekakšen dialektičen zaplet, vlada je odobrila denar za Hudo Jamo, ko pa je bila jama razkrita, jih je kap zadela. Ta politična igra nikamor ne pelje in nas sramoti pred svetom."

 

Foto: Žurnal24 null


Komisija navaja, da so v zadnjih letih veliko pozornosti namenili sondiranju prikritih grobišč, a na ministrstvu se za nadaljevanje sondiranj prikritih grobišč niso odločili. Ocenjujejo namreč, da evidentirane lokacije ne izpolnjujejo potrebnih pogojev (med drugim, da morajo biti vse žrtve Slovenci). Dejstvo pa je, da bi morala biti vsa grobišča označena že samo po ženevski konvenciji, četudi tam niso pokopani le Slovenci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.