Za interpelacijo proti Anji Kopač Mrak tudi ZL

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Interpelacija ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak: zelo tesno. Kopačeva meni, da stranka SDS zahteva njen odstop, ker ne želi "polemizirati v zrežiranih političnih-resničnostnih šovih" o primeru dečkov iz Velenja.
Oglej si celoten članek

Interpelacijo ministrice za delo družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak bo, kot so sporočili tik pred sejo, podprla tudi ZL, ki ima šest glasov. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec, ne gre za to, da bi se strinjali z vsebino predlagatelja ali s politizacijo človeških nesreč, pač pa zato, ker je socialno stanje v Sloveniji nevzdržno, za kar je poleg ministrstva za finance najbolj odgovorno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga že vsaj šest let vodi Kopač Mrakova.

Glasovanje bo tesno

Interpelacijo je zaradi primera koroških dečkov vložil SDS, ki ima 20 glasov. Kritiki ministrice morajo zbrati 46 glasov, interpelacijo pa bodo podprli tudi v NSi (5 glasov)  in Desus (11 glasov). Zagotovljenih je torej 43 glasov. Pet nepovezanh poslancev bo glasovalo po svoji vesti in so glede stališča do ministrice neenotni, obe nepovezani poslanki, Mirjam Bon Klanjšček in Alenka Bratušek, pa sta napovedali, da bosta glasovali proti interpelaciji. Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek bo interpelacijo podprl.  Manjšinjska poslanca se bosta vzdržala.

Ministrico bodo podprli v SMC (35 glasov) in SD (6 glasov).

SDS: Ministrica zlorabila položaj

V SDS menijo, da je  ministrica zlorabila svojo funkcijo za poskus prikrivanja strokovnih napak, ki so se zgodile pri odvzemu dveh dečkov iz Velenja starima staršema. Po oceni SDS je ministrica prekoračila svoja pooblastila, ko je 6. aprila na novinarski konferenci, na kateri je s povezanimi službami predstavila ugotovitve inšpekcijskega nadzora nad ravnanjem Centra za socialno delo (CSD) Velenje pri namestitvi dečkov v rejniško družino. Kot ocenjuje SDS, je s svojo pojavo želela "več kot očitno vplivati na javno mnenje in prikriti nepravilnosti".

Po oceni SDS so bile pri odločitvah CSD Slovenj Gradec, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi starih staršev za rejništvo, in CSD Velenje, ki je odločal o dodelitvi dečkov v rejništvo, storjene  napake, ki jih je ugotovilo tudi upravno sodišče. To je ugotovilo, da je bila babici z odvzemom kršena človekova pravica do družinskega življenja.

Zakonodaja ne varuje pravic otrok

V SDS menijo, da je ministrica odgovorna za pomanjkljivo zakonodajo, ki bi zavarovala pravice otrok, zaradi česar je prišlo tudi do napak pri odločanju glede rejništva za koroška dečka. Ti postopki bi morali biti v pristojnosti sodišč. Kot je v zagovoru pojasnila ministrica, je v javni razpravi nov družinski zakonik, s katerim prenašajo odločanje o rejništvu s centrov za socialno delo na okrožna sodišča.

Ministrica je po mnenju SDS odgovorna tudi za slabo delovanje socialne inšpekcije, ki je v konkretnem primeru ugotovila, da je bilo odločanje o dodelitvi otrok v rejništvo pravilno. "Izsledke nadzora je ministrica podprla, čeprav je bilo že od začetka jasno, da inšpekcija ni ugotavljala dejanskega stanja v konkretnem primeru in da ni zaslišala starih staršev, s čimer bi omogočila spoštovanje načela kontradiktornosti. Ministrica tako za nepravilnosti ni odgovorna samo objektivno, ampak tudi subjektivno," je dejala poslanka SDS Suzana Lep Šimenko. Ministrica je tako tudi soodgovorna za izgubo zaupanja javnosti v delovanje centrov za socialno delo.

V SDS menijo, da bo morala ministrica odstopiti sama ali pa bi jo moral razrešiti predsednik vlade.

Kopač Mrak: Pomešali ste pristojnosti

"Interpelacija zaradi namestitve dveh otrok v rejniško družino je zloraba inštituta interpelacije v politične namene ter ni v korist mladoletnih otrok niti starim staršem," je v odgovoru povedala ministrica Anja Kopač Mrak in zavrnila vse očitke. "Očitate mi delo CSD, glede katerega nisem bila, niti smela biti seznanjena," pravi Kopač Mrakova, ki meni, da so predlagatelji interpelacije "zaradi nerazumevanja ali z namenom moje osebne diskreditacije pomešali naloge in pristojnosti različnih organov."

"Bi kdorkoli od vas želel javno razpravo o vaši družini?"

Kopačeva meni, da stranka SDS zahteva njen odstop, ker ne želi "v zrežiranih političnih-resničnostnih šovih polemizirati" o primeru dečkov iz Velenja.

"Predlagatelji interpelacije imate veliko povedati o odgovornosti. Se vam zdi javno razpravljanje o dveh mladoletnih otrocih odgovorno? Bi kdorkoli od vas želel javno razpravo o vaši družini? O tem, kako je z vašimi mladoletnimi otroki, ko stvari ne gredo najbolje? Ali si res želite živeti v državi, kjer bi ministri na podlagi klica odločali mimo odločitev zato pristojnih institucij," pravi ministrica. Ob tem opozarja, da stroka in socialna inšpekcija trdita, da je strokovna odločitev zasledovala korist otrok. "Moja naloga v primeru koroških dečkov je bila pozvati socialno inšpekcijo k nadzoru. Nepravilnosti niso ugotovili," je opozorila.

"Zaupanja v institucije socialne države s svojimi ravnanji ne spodkopavam jaz. Pozvali ste me k vmešavanju v postopke mimo pooblastil, kar bi celo lahko razumeli kot napeljevanje k storitvi kaznivih dejanj." Kopač Mrakova meni, da je interpelirana, ker je ravnala v skladu s svojimi pristojnostmi. Ob tem je poudarila, da centri za socialno delo samostojno vodijo postopke in so za svoje odločitve tudi odgovorni.

Desus: Prevečkrat nas je žejne peljala čez vodo

Za interpelacijo proti ministrici Kopač Mrakovi bodo glasovali tudi v koalicijskem Desusu. Podporo so ji odpovedali v ponedeljek, kar je premier Cerar ocenil kot "poskus destabilizacije političnega prostora in dela koalicije."

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša pravi, da jih je ministrica prevečkrat peljala žejne čez vodo, da so se sicer veliko pogovarjali, vendar "se niso slišali". Kot pravi, se s socialno politiko SD sicer strinjajo, a hudič je v podrobnostih, torej v realizaciji. "Tega primera koroških dečkov sploh ne bi bilo, če bi ministrica poskrbela za ustrezno zakonodajo," pravi Jurša. Tudi Jurša je prepričan, da bi morala o rejništvu odločati sodišča in da je predlog novega družinskega zakonika, ki je bil v javno razpravo poslan pred nekaj tedni, pripravljen prepozno.

Prav tako se že deset let pripravlja zakon o dolgotrajni oskrbi, opozarja Jurša in pravi, da proaktivnosti ministrice pri nastajanju te zakonodaje, niso zaznali. Kritičen je tudi do ministričinega odnosa do projekta Starejši za starejše, v katerem starejši prostoljci pomagajo obnemoglim. Za projekt bi želeli več sredstev. 1,5 milijarde evrov, ki gre za socialne transferje, je po mnenju Jurše gašenje požara, potrebna bi bila reforma dela, ki je ministrstvo prav tako ni pripravilo.

"Povsod imajo svoje kadre"

Poleg zaostankov na področju zakonodaje pa Desus moti tudi kadrovanje, kot pravi SD že deset let obvladuje ministrstvo, svoje člane pa so namestili tudi v svetih zavodov domov za upokojence in CSD-jih. "SD se obnaša malo preveč po domače," meni Jurša, ki je prepričan, da je tozadevno ravnanje stranke, ki v popolnosti obvladuje to področje, potrebno presekati.

Kadrovanje je tudi eden od razlogov, da je Desus tik pred zdajci odpovedal podporo ministrici. Kot je že včeraj povedal Jurša, si tudi Desus želi "s prisotnostjo naših predstavnikov kreirati, oziroma na tvoren način sodelovati." 

ZL: Ne gre ji za socialo, gre ji za uveljavljanje strankarskih interesov

V poslanski skupini ZL so se z ministrico večkrat skušali dogovoriti, da bi ministrstvo izvedlo določene reforme, a so vedno naleteli na zaprta vrata. "Ministrica je vedno raje izbrala boj za politični prestiž, s tem pa je pokazala, da ji ne gre za socialo, ampak da je na položaju zgolj za to, da uveljavlja interese svoje stranke," pravi Luka Mesec, ki poudarja, da so razlike med bogatimi in revnimi največje v zgodovini Sloveniji. Socialne pomoči so po tem, ko jih morajo potomci vračati, postale odvračilni ukrep in število prejemnikov se je zaradi tega bistveno zmanjšalo, poudarja Mesec. Prav tako ministrici očita, da ni zagotovila minimalnega dohodka, ki bi zagotavlja eksistenčni minimum.

Usodo dveh dečkov zlorabljajo v politične namene

Po besedah Janje Sluga v SMC menijo, da predlagatelji interpelacije usodo dveh dečkov zlorabljajo v politične namene, "kar je neprimerno", interpelacija, ki temelji na takšnem načinu, pa neutemeljena. Predlagateljem jeočitala, da z interpelacijo spodkopavajo zaupanje v delo državnih institucij in ustvarjajo prepričanje, da otroci niso zaščiteni.

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je interpelacijo označil "za zlorabo družinske tragedije in za nabiranje političnih točk najslabše vrste". Interpelacija po njegovem "bolj kot argumente ponuja malo morje čustvenih manipulacij z zlorabo družinske tragedije".

V SD bi bilo po besedah Hana veliko bolj veseli, če bi se opozicija in del koalicije za interpelacijo odločili, ker se ne strinjata z predlogi in idejami, kako naj bo videti socialna država. "Prepričani smo, da Anja Kopač Mrak in ministrstvo delata dobro, zato se v SD ne bojimo te razprave in interpelacije," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 22:13 15. Junij 2016.

    Brez veze vse skupaj.Na koncu bodo desusu dali podkupnino kot <br />ponavadi in Cmerar bo rešen.

  • 19:31 15. Junij 2016.

    Ko poslušam akm in tistega, ki bi moral kaj drugega delati npr. menjati plenice in ..., mi gre na bruhanje …

  • "ki poudarja, da so razlike med bogatimi in revnimi največje v zgodovini Sloveniji."<br />Ministrica ni nič naredila za socialo razen …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.