Za izločitev pravnomočno obsojenih iz politike

Foto: EPA
Foto: EPA
Poslanska skupina ZaAB je v zakonodajni postopek vložila sveženj zakonov in moralni kodeks poslancev, ki urejajo vprašanje omejitev pri kandidiranju in opravljanju voljenih funkcij v Republiki Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Sveženj celovito preprečuje vsem pravnomočno obsojenim, na nepogojno kazen, torej efektivno kazen zapora, da bi kandidirali ali opravljali voljene funkcije. Sveženj obsega novele zakonov o volitvah za predsednika republike, zakon o poslancih, zakon o državnem svetu, zakon o lokalni samoupravi, zakon o lokalnih volitvah ter etični kodeks oslancev.

Z novelo Zakona o lokalni samoupravi želimo vpeljati tudi institute odpoklica župana,” napovedujejo v ZaAB. V kolikor bodo njihovi predlogi sprejeti, bodo lahko občani sprožili postopek za odpoklic župana, če bodo zbrali podpise dveh odstotkov volivcev v občini. V skladu s predlogom bo odločitev volivcev za odpoklic župana sprejeta, če se bo glasovanja udeležilo več kot 90 odstotkov števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana in če večina teh glasuje za odpoklic.

Stare zamisli

Ne gre za prve napore v smeri odpoklica poslancev ali županov, Gregor Virant je že znotraj Janševe vlade napovedal spremembe v tej smeri, vendar takrat ni bilo zadostne podpore. S prihodom nove vlade je Virant aprila napovedal, da bo pobuda vendarle prišla v državni zbor, kar pa se vendarle ni zgodilo.

Pobud za ustrezen institute odpoklica župana je bilo tudi s strani nezadovoljnih volivcev že več, pojavila se je spletna peticija s tem namenom, pred kratkim pa so na vlado in premierja Mira Cerarja pobudo s to vsebino naslovili tudi z novim / starim županom nezadovoljni Trebanjci. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:14 12. November 2014.

    Pa idijoti tudi ne.Ups,kaj pa ti tukaj delaš????

  • 20:59 11. November 2014.

    Bravo Alenka, samo še malo razširi svoj predlog na plagiatorje in da politiki odgovarjajo s svojim premoženjem za raznorazne zlorabe …

  • 19:52 11. November 2014.

    Dajte še predlog, da lahko odpokličemo butaste in samovšečene politike.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.