Za katapultiranje ni kriv nihče

Foto: Nada Černič Cvetanovski
Foto: Nada Černič Cvetanovski
Afera Pilatus. Pilot in poveljnik nista odgovorna.
Oglej si celoten članek

V zračnem prostoru nad Tržiščem v sevniški občini se je pred štirimi leti iz letala pilatus katapultiral sopotnik Robert Jerin. “Obdolženemu Alešu Štimcu, poveljniku letalske šole v Cerkljah ob Krki, ne moremo očitati, da je kršil prepise in lahko predvideval, da bo zaradi sopotnika v letalu nastala premoženjska škoda.Tudi pilotu Slavku Majcnu, ki je takrat upravljal zrakoplov, ni mogoče dokazati, da je ravnal v nasprotju s predpisi o orožju in bojnimi napravami oziroma ni mogel predvideti, da se ta lahko poškodujejo,” je razložila tožilka Mateja Bahčič Resnik in umaknila obtožbo zoper njiju.

Jerin, športni pilot in kandidat za vojaškega pilota, ki je že opravil selektivno letenje, je bil sopotnik na zadnjem sedežu, zato krivda ni na njegovi strani.

Med postopkom so ugotovili, da Jerin ni bil izjema, ki bi kot sopotnik letel s pilatusom; v Cerkljah je bila to stalna praksa, saj so piloti tako pridobivali izkušnje. Ko je pilot Majcen sopotniku dopustil, da pod njegovim nadzorom opravi manever obrat letala okrog osi, je zaradi nenadnega obrata na hrbet sopotnik nezavedno pograbil ročico za katapultiranje in s sedežem padel z višine treh kilometrov. Zaradi lažjih poškodb hrbtenice zdaj toži državo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:20 4. Julij 2012.

    V naši državni upravi nikoli nihče ni kriv in ne prevzame nobene odgovornosti!<br />Med prijatelji se možaj usede v kabino …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.