Za konec tedna pa še malo ekstazija

Foto: Reuters razno 10.12.13. ples, nocni lokal, mladi, zabava, nocno zivljenje, nocni klub, a
Srednješolci. Ob alkoholu uživajo tudi MDMA. Ne zavedajo se nevarnosti.
Oglej si celoten članek

V nočno življenje mladih se v velikem slogu vrača MDMA – snov, ki je značilna za ekstazi, razlaga eden od obiskovalcev nočnih klubov. "Vidim veliko srednješolcev, ki to pijejo, zraven pa še alkohol," pravi. Molly, kot rečejo tej drogi, je priljubljena predvsem zato, ker je razmeroma poceni. "Mladi namreč gledajo le na to, da bodo dobili čim več za čim manj denarja. Če da vsak deset evrov, imajo dovolj za vso noč," ocenjuje.

Molly ni nujno čista

Ekstazija se je prijel precej slab sloves, saj se v tabletkah najde precej drugih primesi. Molly, ki se dobi kot prah ali tekočina, pa se je prijela tudi zato, ker naj bi šlo za čistejšo in kakovostnejšo drogo. "Vendar ni nobenega zagotovila, da poleg MDMA ni vmešano še kaj drugega," opozarja Adam Winstock, avtor svetovne raziskave s področja drog Global Drug Survey. "A kupci so prepričani, da je prah boljši, poleg tega pa ga je lažje odmerjati," dodaja.

Lahko je tudi usodna

Tako kot vse droge je molly lahko zelo nevarna, opozarjajo pri Drogartu: "Lahko se zgodi vročinski udar, pri katerem se telesna temperatura dvigne čez 40 stopinj Celzija, kar je lahko za telo usodno. Nevaren zaplet pa je še možganski edem, pri katerem se možgani nevarno razširijo in lahko povzročijo nepopravljivo škodo ali smrt."

Winstock zato uživalcem, ki jim postane prevroče in se jih loteva omedlevica, svetuje, naj stopijo na svež zrak, spijejo kaj brezalkoholnega in se usedejo. Če se slabo počutje stopnjuje, pa naj ne oklevajo in poiščejo pomoč. Svetuje tudi, naj se prepričajo, katere droge vzamejo, saj so lahko zavedeni, posebno pa poudarja, naj ne mešajo drog in zraven pijejo alkohola.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.