Za kruh mesečno en evro več

Foto: Žurnal24 V največjih slovenskih trgovcih - Mercatorju, Sparu in Tušu - so v minulem tednu
Cene kruha naj bi se v prihodnjih tednih dvignile za dobrih deset odstotkov. Peke k temu silijo višje cene pšenice na svetovnih trgih, višje trošarine in stroški dela. Trgovcev še niso obvestili.
Oglej si celoten članek

"O podražitvah nismo prejeli še nobene informacije," je povedala vodja marketinga Spar Slovenija Janja Štular. Tudi iz Tuša in Mercatorja so sporočili, da od dobaviteljev niso prejeli nobenih napovedi o podražitvah kruha. V največjem slovenskem trgovcu so dodali še, da tudi sami kruha ne bodo dražili.

Dražji za deset odstotkov
V Žitu so izpostavili, da se je cena pšenice na svetovnih borzah v zadnjem mesecu in pol zvišala za 75 odstotkov. Končna cena bo verjetno znana v naslednjih tednih, pravijo, in takrat bodo tudi sprejeli končno odločitev o korekciji cen kruha.

V družbi sicer predvidevajo, da se bodo kot posledica zvišanja cen pšenice morale cene pekarskih izdelkov temu prilagoditi s povišanjem za približno 10 odstotkov. "To glede na povprečno porabo kruha v Sloveniji pomeni, da bo povprečen slovenski potrošnik po morebitni spremembi cen mesečno za nakup kruha namenil približno en evro več kot do sedaj," še izpostavljajo.

O podražitvi še molčijo
Za različne slovenske medije so sicer v preteklem tednu tudi v Mlinotestu, Mlinopeku in Pekarni Blatnik razkrili, da razmišljajo o dvigu cen kruha. Za koliko, še molčijo, vsi pa naj bi odločitve predvidoma sprejeli v prihodnjih tednih.

Podobne razloge za morebitno podražitev so navedli tudi v Pekarni Pečjak. "O podražitvi resno razmišljamo že tri mesece, saj so nam v zadnjem času precej porasli stroški vhodnih surovin in ostalih materialov," je pojasnil Silvo Pečjak.

"Letos je država močno dvignila tudi minimalno plačo, kar vodi v splošen dvig plač in s tem povečanje stroškov dela. Pri nas strošek dela predstavlja več kot 30 odstotkov vseh odhodkov," je še poudaril Pečjak in dodal, da so se v zadnjih treh mesecih začele dvigovati tudi cene praktično vseh ostalih vhodnih surovin, kot so margarina, maslo, kartoni, pakirne folije, nadevi, krompir in drugo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.