Kacin opozarja: "Ne odlašajte več!"

Foto: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Foto: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
"Vsi, ki še razmišljate, ali bi se cepili ali ne, ne odlašajte več z odločitvijo. Dobivamo vse več in več dogovorjenih odmerkov cepiv in se hkrati trudimo zgotoviti še dodatne količine," pravi Jelko Kacin, vladni koordinator za cepljenje.
Oglej si celoten članek

"Danes živeče generacije epidemije in pandemije takih dimenzij še niso doživele. Gre za svetovno zdravstveno in socialno krizo, zato je zamejitev covida-19 in njegovih mutacij prva prioriteta tudi pri nas. Iskrena zahvala vsem, ki nam v tem soočanju pomagate že več kot leto dni," je na tiskovni konferenci dejal vladni koordinator za cepljenje Jelko Kacin

"Vsi, ki še razmišljate, ali bi se cepili ali ne, ne odlašajte več z odločitvijo. Dobivamo vse več in več dogovorjenih odmerkov cepiv in se hkrati trudimo zgotoviti še dodatne količine. S hitrejšim cepljenjem želimo zagotoviti še vzdržne razmere v naših bolnišnicah in v njihovih covid oddelkih," je dejal. 

"Za mesec maj je do danes že potrjenih najmanj 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiv. Novih vrst cepiv v mesecu ali dveh še ni pričakovati." 
Jelko Kacin, vladni koordinator za cepljenje

Najbolj stabilna, redna in vse večja je dobava cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech. V maju bomo tako vsak teden dobili po več kot 50 tisoč odmerkov, ob koncu meseca dvakrat toliko, v juniju pa naj bi tedensko dobili več kot 100 tisoč odmerkov. 

Evropska komisija je s proizvajalcem dogovorila, da so se že sprostile količine odmerkov, ki so bile predvidene za zadnje četrtletje. Gre za več kot 60 milijonov odmerkov več v tem četrtletju, pri čemer Slovenija dobi 0,47 odstotka omenjene količine. Pri tem Slovenija dobi več kot 330 tisoč odmerkov v maju, od katerih bo več kot polovica za prvo cepljenje. 

Še naprej težave z dobavo AstraZenece

"Države s tem nadomeščamo izpad odmerkov cepiva AstraZenece, ki še naprej ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti. Ne glede na vse zaplete, pa so izkušnje cepljenih s tem cepivom dobre. Prinaša pa tudi najdaljšo zaščito med vsemi cepivi, saj se drugi odmerek cepi po treh mesecih, s čim dosežemo najdaljšo, skupaj kar devetmesečno zaščito," je povedal Kacin.

Ker so količine cepiva AstraZenece potrjene za dva tedna naprej, z razpoložljivimi količinami cepiva zato skrbno gospodarijo, da bi zagotovili drugi odmerek, če bi prihajalo do zamud pri dobavi AstraZenece še naprej. "Ta teden novih dobav AstraZenece ne bo," je glede napovedanih dobav cepiva AstraZeneca dejal Kacin. "Tudi sicer pri tem cepivu nimamo potrditev za dobave, daljše od dveh tednov, tudi količine niso takšne, kot so jih oni po pogodbi dolžni dobavljati."

Foto: Profimedia cepivo Johnson & Johnson Dobavo je povečala tudi Moderna, ki ta mesec prvič dobavlja cepiva vsak teden v enakih količinah. Pristojni računajo tudi na dobavo cepiva Janssen. Slovenija je prejela prvo pošiljko omenjenega cepiva, natančneje do sedaj 13.200 odmerkov. "Do sedaj jih je bilo porabljenih 169, verjamem, da jih bo v petek še kakih 270," je pojasnil Kacin. "To je cepivo, ki učinkuje takoj, ni potreben drugi odmerek, zato z njim skrbno gospodarimo. Cepimo tiste, za katere je potrebno, da do zaščite pride čimprej." Prve izkušnje cepljenja z omenjenim cepivom so po besedah Kacina zelo dobre. 

Dodal je, da se z določeno vrsto cepiva na cepilnem centru cepi, če ga le ta naroči. "Ko se pojavi novo cepivo, traja nekaj časa, da se zdravniki seznanijo z novim cepivom," je še povedal Kacin. "Potreben je določen čas, ko se ta proces začne odvijati in se cepljenje začne izvajati v večjem obsegu. Tudi zdravniki spremljajo morebitne stranske učinke, da bi cepili s cepivom svoje paciente." 

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 15:49 5. Maj 2021.

    Dobro da se trudite. Mnogi se mnogo bolj trudimo in dobimo dosti manjši plačo. Brihtnež.

  • 15:19 5. Maj 2021.

    Spodnja Besnica slavi Slavnega krajana Kacina. Slovi tudi po edinstveni ograji! Železni! Kovani!

  • 13:50 5. Maj 2021.

    Se mudi,da pobere čim več denarja,dokler je še v vladi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.