Za mlajše od 16 let jih kupijo prijateljice

Foto: Saša Despot Slovenija 20.01.2014 mlajsi par na sprehodu, ljubezen, moski in zenska; foto:Sas
Povpraševanje po jutranji 
tabletki se poveča ob koncih tedna, na Primorskem tudi poleti.
Oglej si celoten članek

Povpraševanje po tako imenovani jutranji tabletki za preprečitev nosečnosti po nezaščitenem spolnem odnosu je po podatkih lekarn precejšnje in narašča. "Najverjetneje bi bilo povpraševanje še bistveno večje, če bi bila peroralna kontracepija plačljiva oziroma manj razširjena. Večjo izdajo jutranjih tabletk ponavadi opazimo konec tedna, precej pogosta je tudi v nočni službi," pravi Milan Balaban iz Lekarn Ljubljana. V lekarnah na območju Ljubljane in Maribora odstopanj med meseci niso zasledili, v obalnih lekarnah pa je povpraševanje po nujni kontracepciji večje poleti.

Mlajše od 16 le z receptom

Uporabnice jutranjih tabletk so največkrat mlajša dekleta, stara med 16 in 20 let, ter ženske ob koncu rodne dobe, ugotavljajo v lekarnah. "Po ocenah je manj kot deset odstotkov deklet mlajših od 16 let, te napotimo k zdravniku," pravi Vesna Farič Tuš iz lekarne Tabor v Mariboru. Uporaba nujne kontracepcije pri dekletih, mlajših od 16 let, brez zdravniškega nadzora ni priporočljiva. "Še nikoli ni prišla po recept k meni mlada deklica, torej jih morda res dobijo po drugih poteh," meni Mojca Demšar Zadnik iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Angažirajo prijateljice

"Večja kot je verjetnost, da se diskretnost ne bo ohranila, večje je tveganje, da bo mladostnica posegla po dodatnih ukrepih za zaščito svojih pravic, torej bo angažirala starejšo prijateljico," pravi ginekolog Stane Pušenjak, ki meni, da je uporaba tovrstne kontracepcije pri mladih dekletih odvisna tudi od diskretnosti zdravstvenega osebja ter odnosa s starši, brez katerih dekle pred 15. letom ne more h ginekologu.

Po podatkih raziskave o spolnem vedenju slovenskih srednješolcev iz leta 2012 je uporaba jutranje tabletke med mlajšimi dekleti sicer redka. Ob prvem spolnem odnosu jo je uporabilo 0,9 odstotka srednješolk, ob zadnjem pa 0,7 odstotka srednješolk.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:34 8. Marec 2014.

    Hiter, malce bolj grob seks, suha nožnica, slabša kvaliteta gumice, itd.<br />Sploh pa je en ogromen del tehle tabletk kupljen …

  • 20:15 8. Marec 2014.

    Brez zamere, ampak kaj moraš naredit, da ti poči kondom?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.