"Za našo politiko smo iskali primernejše ljudi"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vlada bo danes odgovarjala na rekordnih 73 vprašanj poslancev, tudi o privatizaciji Darsa in kadrovskih menjavah.
Oglej si celoten članek

"Darsa nihče ne prodaja," zagotavlja predsednik vlade Miro Cerar, ki je v Državnem zboru (DZ) odgovarjal na vprašanje Luke Mesca ZL glede delovanja "skupine za Dars", oziroma tega, ali vlada prodaja Dars.

Mesec: Privatizacija Darsa bi pomenila višje cestnine

Skupina deluje na ministrstvu za infrastrukturo in finance po navodilu uprave Slovenskega državnega holdinga, pripravljala naj bi načrt o oddaji avtocestnegaupravljalca v koncesijo na način, ki bi bil dobičkonosen za novega lastnika, škodljiv pa za državo, pravi Mesec.

Dogovori naj bi že potekali z avstralsko invsticijsko družbo Macquarie Group, ki naj bi tudi, kot pravi Mesec, bila že na prvih pogovorih. Tak način privatizacije bi se z izgubo končal tudi za slovenske državljane, opozarja Mesec, saj bi nov lastnik dvignil dajatve.

Cerar: Skupina je pripravljala vizijo

Cerar priznava, da je bila skupina za Dars ustanovljena, vendar z namenom, da "preuči nadaljni razvoj Darsa" in pripravi "dolgoročno vizijo" "Ni bilo nobenega scenarija za privatizacijo in od tu dalje zadeva ni šla naprej," zagotavlja Cerar, ki poudarja tudi, da bi vlada za kakršni koli dogovor glede privatizacije potrebovala zeleno luč državnega zbora.

Luka Mesec, ki ni dobil odgovora glede tega, ali bo skupina ukinjena, je glede privatizacije Darsa predlagal nadaljno razpravo v DZ na kateri bi podali predlog za ukinitev skupine o Darsu.

Na današnji seji Državnega zbora ministri in predsednik vlade Miro Cerar prvič odgovarjajo na vprašanja poslancev. Postavili bodo rekordnih 73 vprašanj.

Zakaj menjave ljudi, ki niso slabo delali?

Poslanca SDS Jožeta Tanka jezanimalo, zakaj je premier, ki je pred volitvami poudarjal etičnost, spoštovanje pravne države ter ničelno stopnjo tolerance do korupcije, spremenil svoja stališča. Tanko poudarja, da je vlada Mira Cerarja razrešila na desetine ljudi, ki jim niso mogli očitati slabega dela, kršenja pravil ali neetičnosti.Tanko s tem misli na razrešitev prvega moža policije Stanislav Venigerja in načelnika generalštaca SV Dobrana Božiča.  Na drugi strani pa je vlada, kot pravi Tanko,  na položaje imenovala osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev ali pa so prepoznanie kot "serijski kršilci zakonov", kote je po menju Tanka pravosodni minister Goran Klemenčič.

"Kadrovanje je potekalo povsem normalno"

Cerar odgovarja, da je šlo v začetnem odboju vlade  za zamenjave na mestih, ki so vezana na mandat funkcionarja. Tu so, kot je dejal, obseg mest v kabinetih ministrstev in kabinetu vlade najprej zmanjšali s šest na pet, nato pa kadrovali tako kot vsaka vlada do zdaj.

Tudi pri ostalih kadrovanjih so "opravili le nujne menjave tam, kjer smo ocenili, da je to nujno potrebno za normalno delovanje vlade in koalicije," pravi Cerar, ki dodaja, da so bili za nadaljevanj politike nove vlade primernejše druge osebe. 

Veniger dobil 70 tisoč evrov odpravnine

Glede zamenjave generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja je Cerar spomnil, da je Veniger sam dejal, da zamenjavo doživlja kot korektno ter, da je dobil tudi zelo korektno opravnino 70 tisoč evrov, ki jo določa zakon.

Tudi zamenjava načelnika Generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča se premieru ne zdi sporna, saj da je bila izvedena na Božičevo željo, da odide na drug položaj v tujini.

Okoli nepravilnosti, ki jih je Računsko sodišče odkrilo pri delovanju KPK je Cerar dejal, da gre v  90 odstotki za nepravilnosti, ki jih je Klemenčič nasledil od svojega predhodnika. Ker z odgovorom Cerarja ni bil zadovoljen, je Tanko predlagal, da DZ o odgovoru premiera opravi splošno razpravo.

Poplave: najprej čiščenje strug in gradnja nasipov

"Zanima nas, kako je mogoče z najbolj nujnimi intervencijami zagotoviti najbolj nujne ukrepe, ki ne terjajo večjih finančnih vložkov. Torej vse tisto, kar doslej ni bilo storjeno," je glede ukrepov vlade pri odpravi posledic poplav na vprašanje vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer odgovoril Cerar. Izpostavil je čiščenje strug, gradnjo manjših nasipov in preusmeritev vodotokov, kjer je to mogoče.

Cerar meni, da je bilo v zadnjih 20 letih na področju protipoplavnih ukrepov storjenega bistveno premalo, njegova vlada pa si bo prizadevala, da se za te aktivnosti zagotovi več sredstev.

Prejšnjo nedeljo je v okviru izrednega posveta vlade, namenjenega razpravi o ujmah, že odredil ustanovitev ožje delovne skupine, ki mora do 27. novembra pripraviti program najbolj nujnih ukrepov za zaščito pred poplavami.

V četrtek o razrešitvi Milana Brgleza

Časovnica novembrske seje DZ sicer daleč največ časa, skoraj deset ur, odmerja obravnavi predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki bo na dnevnem redu v torek. Polemična razprava se obeta tudi v četrtek, ko bodo poslanci odločali o predlogu SDS za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:13 17. November 2014.

    Odgovori predsednika so kot dialogi v filmu Butec in Butec. Boljši je le v temu, da ne govori resnice in …

  • 15:44 17. November 2014.

    Če bi ga privatizirali prej bi bile ceste free, ali pa dars že zdavnaj izločen iz igre.

  • 13:39 17. November 2014.

    Ne govori resnico.Določeni ljudje pregledujejo DARS-ovo premoženje.Vprašam se zakaj?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.