Za navadno ruvanje zob paciente množično pošiljajo v klinični center

Foto: Boštjan Tacol Zdravniška napotnica
Rekorder med zobozdravniki napisal 12-krat več napotnic od povprečja, med zdravniki nekdo za sedemkrat nad povprečjem.
Oglej si celoten članek

"Zobozdravniki množično pišejo napotnice za ruvanje zob, ki bi jih lahko izruvali sami, a svoj čas raje porabijo za delo, ki je bolje plačano," nam je povedal zobozdravnik in dodal, da morajo zaradi tega vsi, ki imajo resne težave, bistveno dlje čakati na pregled. Preverjanje kaže, da njegove trditve držijo.

"V Sloveniji imamo dokaj konstantno število bolnikov, opažamo pa, da je pritisk na KO za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana vedno večji, saj k nam napotujejo paciente tudi za ne posebej zapletene posege. Zagotovo pa nepotrebne napotitve v terciarni ustanovi podaljšujejo čakalne vrste za tiste paciente, ki resnično potrebujejo specialistične obravnave. Med slednje (nepotrebne napotitve) zagotovo spadajo nezapleteni primeri puljenja zob, ki bi jih lahko opravili osebni zobozdravniki," so nam povedali na kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana.

Če bi le ruval zobe, bi moral za letno normo zobozdravnik na dan izruvati 60 zob. 

Rekorder napiše dvanajstkrat več napotnic od povprečja

Čeprav nekateri zdravniki in zobozdravniki izdajo bistveno več napotnic kot drugi, nadzora, ali so napotitve potrebne ali ne, ni. V povprečju osebni zdravniki izdajo 110 napotnic mesečno, oktobra pa jih je rekorder napisal skoraj sedemkrat več, kar 730. Med zobozdravniki je rekorder napisal dvanajstkrat več napotnic od povprečja. Zobozdravniki povprečno napišejo osem napotnic na mesec, oktobrski rekorder jih je 96, kažejo podatki NIJZ. Koliko od teh napotitev je nepotrebnih, pa se v eZdravju ne analizira.

Foto: Saša Despot <slovenija> 17.07.08 Aleksandra Calic, zobozdravnica, zobar, zobozdravnik;

Plačnik storitev je ZZZS, a upravičenosti napotitev k specialistom ne smejo preverjati. "Upravičenost ali nepotrebnost zdravstvene storitve ugotavlja napotni oz. lečeči zdravnik na podlagi konkretnega zdravstvenega stanja bolnika, skladno s strokovnimi smernicami. Strokovni nadzor nad takšno utemeljenostjo zdravstvenih stoirtev (nad tem zdravniškim delom) pa ugotavljajo skladno z zakonom zdravstveni zavodi sami z izvajanjem internih strokovnih nadzorov in Zdravniška zbornica Slovenije z izvajanjem strokovnih nadzorov," so nam pojasnili na ZZZS in dodali, da po zakonu nimajo pooblastil, da bi ugotavljali, da so storitve strokovno upravičene ali neupravičene. Zakon jim za razliko od presojanja upravičenosti napotitev na primer daje možnost, da preverjajo upravičenost bolniškega staleža nad 30 dni, ki ga plačuje ZZZS. 

Ta pojav ni definiran, ampak obstaja

Na Zdravniški zbornici Slovenije pravijo, da nepotrebnih napotitev k specialistom ne spremljajo. "Izraz nepotrebne napotitveni jasno opredeljen oziroma določen s strani zakonodajalca, prav tako ne v strokovnih krogih, zato tudi ne moremo spremljati njegove pojavnosti," pravijo.

Foto: Žurnal24 Rentgenske fotografije so prodali za veliko več denarja, kot so predvidevali. (F

"Nekateri zdravniki družinske medicine ocenjujejo, da bi lahko bilo manj napotitev (slikovna diagnostika, ortoped) pri boleznih mišično skeletnega sistema (npr. bolečina v križu), ki so zelo pogosta težava, povezana z nezmožnostjo za delo, bolniškim staležem, invalidnostjo in predvsem psihosocialnimi dejavniki tveganja (nezadovoljstvo pri delu, občutek preobremenjenosti, občutek izkoriščanja, krivice,…). Druga skupina po pogostosti napotitev, ki bi jih lahko bilo manj, so starostniki," ocenjujejo na zdravniški zbornici.

Študije iz tujine: nepotrebnih je 20 odstotkov storitev, to je pol milijarde evrov

V tujini so pojem nepotrebnih napotitev očitno definirali in izmerili. Na ZZZS na podlagi tujih študij ocenjujejo, da se za nepotrebne zdravstvene storitve porabi petina vsega denarja za zdravstvo. "Študije v ZDA in na Nizozemskem kažejo, da znašajo izdatki zaradi nepotrebnih oz. odvečnih zdravstvenih storitev približno 20 odstotkov vseh izdatkov za zdravstvo," so nam povedali na ZZZS. To je pri nas skoraj pol milijarde evrov, kar je celotni znesek, ki ga v enem letu zberemo z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

Zdravniki: Pritisti, strah, podvajanje preiskav ... 

»Med razlogi za pogostejše napotitve so: pritisk pacientov, svojcev, defenzivna medicina, strah, da se ne bi kaj spregledalo, strah pred tožbami, medijski pritiski, dolge čakalne dobe, zaradi česar se naenkrat napiše več napotnic v želji, da bo bolnik čim prej obravnavan. Sem sodi tudi pomanjkanje izmenjave informacij med zdravniki in zato podvajanje nekaterih preiskav. Pri starejših ljudeh pa svoje prispeva tudi prepočasen razvoj celostne paliativne oskrbe,« ocenjujejo na zdravniški zbornici.

Majhen napredek bi prinesel 40 milijonov evrov prihranka

"Ocenjujemo, da v kolikor celovito upravljanje kakovosti v zdravstvu ni zadosti razvito (uporaba z dokazi podprte medicine, dobra izkoriščenost zdravstvenih zmogljivosti in zmanjševanje napak), le-to povečuje nepotrebne stroške v zdravstvu v smislu podvajanja storitev (diagnostične preiskave …), neučinkovitih procesov dela (napotitve na sekundarno raven…), dražjih vlaganj (neizkoriščena oprema…) in napak (pooperativni zapleti…). Celovitejše upravljanje kakovosti in varnosti v zdravstvu bi po mnenju ZZZS zmanjšalo izdatke za zdravstvo. Če bi obseg nepotrebnih storitev zmanjšali za 10 odstotkov, bi s tem prihranili približno 40 milijonov evrov letno (ekstrapolacija tujih študij)," pravijo na ZZZS. Dodajajo, da je za upravljanje in razvoj sistema kakovosti in varnosti v zdravstvu pri nas pristojno ministrstvo za zdravje.

Za letno normo bi moral izruvati 60 zob na dan

Koliko je vredno ruvanje (ekstrakcija) zoba? Ekstrakcija večkoreninskega zoba je vredna 7,33 evra. Točkovano je namreč s 3,16 točke, ena točka pa je glede na trenutno vrednost zobozdravstvene ambulanta vredna 2,32 evra. Za primerjavo, zalivka na eni ploskvi je vredna 4,74 točke (11 evrov), na treh ali več ploskvah pa z 12,64 točke (29,32 evra).

Zdravstveno zavarovanje zobozdravstveni ambulanti za odrasle na letni ravnI zagotovi 105.371,38 evra, če ima dovolj pacientov in če v enem letu opravi najmanj 47.339 točk. Če bi zobozdravnik vse leto le ruval večkoreninske zobe, bi jih moral za letno normo izruvati 14.981, to je približno 60 na dan.

Zobozdravstvena ambulanta vključuje tim 3,52 zaposlenih iz ur, od tega en zobozdravnik, en tehnik zdravstvene nege in en zobni tehnik.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 15:41 23. November 2017.

    Kaj in kako je vsakomur definirano sploh ni važno. Vse kar vsakomur ni dovoljeno je proti zakonito in pika. Pa …

  • 15:32 23. November 2017.

    Zakaj se pa enkrat javno ne objavijo imena in priimki zdravnikov in zobozdravnikov ki delajo te malverzacije, pa da se …

  • izy
    13:18 23. November 2017.

    Zakaj se v v zdravstvenih domovih in bolnicah zaposleni ne prijavijo s kartico za prihod-odhod dela oz. si pišejo ure …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.