Za nohti sta imela polno prsti, v obupu sta pulila travo

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Z neustrezno opremo sta se planinca znašla na območju nevarnih prepadnih sten.
Oglej si celoten članek

Helikopter slovenske vojske je z zdravniško ekipo in policistom gorske policijske enote včeraj pozno popoldan na območju Košutnikovega turna v Karavankah reševal dva tuja planinca, ki sta se z neustrezno opremo znašla na območju nevarnih prepadnih sten.

"Na goro sta se iz Dolge njive odpravila že dopoldan, pri vzponu pa sta se zaradi neustrezne obutve izogibala snežišču in s tem tudi poti, dokler nista prišla do območja prepadnih sten na nevarni vpadnici nad planšarijo," je pojasnil Bojan Kos iz PU Kranj. "Na kraju sicer je planinska pot, vendar je zaradi neustrezne opreme nista mogla nadaljevati, prav tako jima je zmanjkalo moči, da bi se vrnila. Z vpadnice ju je rešila ekipa helikopterskega reševanja."

Prestrašena in prezebla

V dogodku se nista poškodovala, bila pa sta vidno prestrašena in že prezebla, saj sta imela oblečene le kratke hlače, ki tudi poleti niso primerno oblačilo za gibanje v gorah. 

"Za nohti planincev so reševalci opazili še polno prsti, kar kaže na to, da sta imela na strmem pobočju zaradi superg zelo velike težave pri gibanju," še razlaga Kos. "Iz obupa sta v reševanju svoje situacije pulila in se oprijemala za travo, ki z vidika trdnosti niti približno ni zanesljiv material, a je bila v tem primeru to edina možnost, da sta dočakala prihod reševalne ekipe."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:42 19. April 2018.

    Svetla stran je da sta še pravočasno poklicala na pomoč, torej še preden bi bilo sproženo iskanje pogrešanih oseb po …

  • 14:57 19. April 2018.

    V Avstriji bi plačali za takšen neumen "podvig" cca 30000€ ! Pri nas pa plačamo za abote tujcev idiotov davkoplačevalci …

  • 13:26 19. April 2018.

    Tudi hribovskih idiotov kar ne zmanjka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.