Za operacijo doplačilo

Foto: Žurnal24 Kot pravi kirurg Sandi Poteko, analize spremljanja bolnikov kažejo, da so rezult
Robotska kirurgija. Ker zdravstvena zavarovalnica ne bo povrnila stroškov, bodo morali pacienti za operacije prostate doplačati 1.500 evrov.
Oglej si celoten članek

Celje. “Žal nam je, da zdravstveni svet (ZS) ni prepoznal velike prednosti operacij prostate s pomočjo robotskega sistema da Vinci. Zato bomo morali odslej pacientom, ki še niso na čakalnem seznamu, za tak poseg zaračunati doplačilo v višini 1.500 evrov,” pravi Marjan Ferjanc, vršilec dolžnosti v Splošni bolnišnici Celje (SBC).

Dodaja, da so do zdaj razliko med ekonomsko ceno, ki je 6.600 evrov, in ceno, ki jim jo je povrnila zdravstvena zavarovalnica (okoli štiri tisoč evrov), krili s pomočjo donacij. V enem letu so s pomočjo robotske kirurgije opravili 125 operacij, od tega 121 odstranitev prostate in štiri operacije na ledvici.

“Zavarovalnica prihrani”
“ZS bomo še poskušali dokazati, da je tak poseg stroškovno upravičen, saj bolnik po njem veliko hitreje okreva kot pri klasični ali laparoskopski metodi. Hitreje se tudi vrne v domače in službeno okolje, kar za zavarovalnico pomeni prihranek. Manjša je tudi poraba medicinsko-tehničnih pripomočkov,” pojasnjuje Ferjanc. Zdaj operirajo po dva bolnika na dan, na teden povprečno šest, medtem ko bi lahko na leto opravili tudi 600 tovrstnih operacij, pravi kirurg Sandi Poteko. Dodaja, da so ta čas za delo z robotom usposobljeni trije kirurgi, ekipo pa še dopolnjujejo.

V Celju so nad odločitvijo ZS razočarani tudi, ker menijo, da če bi takega robota imeli v Ljubljani, verjetno vprašanj okrog financiranja ne bi bilo. “Če že govorimo o racionalnosti, bi lahko drugi kirurgi hodili v Celje operirat bolnike z rakom na prostati, glede na to, da imamo tukaj robota in znanje. Prav tako bi lahko od drugod prihajali tudi pacienti, saj je Slovenija majhna in ima dobre prometne povezave,” pa meni Dragan Kovačić, vršilec dolžnosti strokovnega 
direktorja SBC.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.