Za osem ur na delo, a nadaljujejo "do konca"

Foto: Bralec
Foto: Bralka
Po petkovi blokadi pristanišča v Luki Koper, se delavci danes za osem ur vračajo na delo "z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi". A kot pravijo, bodo vztrajali do konca, saj vladi ne bodo dovolili uničiti družbe. Podjetja med tem opozarjajo na milijonske izgube.
Oglej si celoten članek

Po petkovem protestu pred napovedano menjavo treh članov nadzornega sveta Luke, ki ga na koncu SDH oziroma država le ni izvedla, so delavci Luke blokirali pristanišče tudi konec tedna. Do izgube posla naj ne bi prihajalo, a gospodarska škoda Luke kot drugih podjetji se meri v milijonih.

Dve kontejnerski ladji, namenjeni v Luko, sta spremenili rotacijo. Po poročanju STA sta namenjeni najprej v Trst in šele potem v Koper, če se bo stanje v tem času normaliziralo. Tudi s Slovenskih železnic so sporočili, da je zaradi dogajanja v Luki Koper tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju močno oviran, v soboto pa so tovorni promet celo popolnoma ustavili. "Vsak dan to za skupino SŽ pomeni okrog 700.000 evrov izgube," je pojasnil Janez Krivec s Slovenskih železnic, kjer pozivajo upravo Luke Koper, da se blokada v celoti čim prej odpravi in da se zagotovi 24-urni delovnik.

Za osem ur na delo, a vztrajali bodo do konca

Da ne bi prihajalo še do večje škode, so se delavci v Luki delavci v dogovoru z upravo odločili, da bodo delali med 9. in 17. uro delali "z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi". A še vedno vztrajajo pri svojih zahtevah, ki vključujejo tudi odstop infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja finančnega ministrstva Metoda Dragonje. Za jutri pa je že napovedan nov shod, predvidoma pa naj bi tako kot danes vsi opravili osemurni delavnik.

A osem urni delavnik po navedbah Slovenskih železnic namreč ni ukrep, s katerim bi preprečili nadaljnje nastajanje velike gospodarske škode. Poleg dnevnih izgub, ki naj bi presegale dva milijona evrov in pogodbenih kazni, pa jih skrbi, da bo prišlo tudi do odpovedi pogodb.

"Poleg tega v kratkem pričakujemo nekaj mednarodnih razpisov za prevoze tovora, na katere pa se v primeru nadaljevanja izrednih razmer v Luki Koper ne bomo mogli prijaviti. Ob tem poudarjamo še, da že trenutni zastoji in zasedenost omrežja povzročajo, da bomo v normalno stanje prešli šele v dveh mesecih," so še zapisali v sporočilu za javnost v Slovenskih železnicah.

Menjave na SDH?

Po odstopu predsednika uprave SDH Marka Jazbeca, po tem ko je uprava SDH tik pred skupščino Luke umaknila predlog za zamenjavo treh nadzornikov, bodo sestankovali tudi na SDH.

Nadzorni svet naj bi tehtal med dvema možnostma. Odloči se lahko, da začasno vodenje dvočlanske uprave SDH prevzame ena od preostalih dveh članic, Anja Strojin Štampar ali Nada Drobne Popovič, ob tem pa zažene postopek za imenovanje novega člana uprave.

Lahko pa tudi enega od članov nadzornega sveta za največ eno leto imenuje za začasnega člana uprave, pri čemer ta v tem času ne sme opravljati nalog nadzornika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.