Za otroke brezplačno

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Zdravstvo. Samo za cepljenja približno 430 evrov na otroka.
Oglej si celoten članek

Pravice. Otroci bi morali postati samostojni nosilci zdravstvenega zavarovanja, so se včeraj strinjali udeleženci posveta v državnem svetu. Ali je zdravljenje otrok res brezplačno? Po trenutni zakonodaji otroci spadajo med samoplačnike, če prispevki za zavarovanje staršev iz različnih razlogov niso plačani.

Tudi najboljše brezplačno

“Zapiše naj se, da je zdravstveno varstvo otrok zagotovljeno v celoti, je torej brezplačno v smislu zagotavljanja najboljšega zdravljenja za otroke,” je enega od predlogov Združenja za pravice bolnih otrok predstavila njegova predsednica Biserka Marolt Meden. Doplačil za otroke po njenem mnenju ne bi smelo biti, tudi vsa cepljenja, ki so po zagotovilih stroke v korist otrok, bi morala biti brezplačna ali subvencionirana. “Cepljenje proti rota virusu stane okoli 150 evrov, HPV do 130 evrov, pnevmokok 60 evrov, klopni meningitis pa 90 evrov,” je predstavila številke. Poleg tega se v združenju, ki je pobudnik posveta, zavzemajo za primerne čakalne dobe za otroke. “Pri otrocih se bolezen lahko hitreje razvija, možna driska pri dojenčku lahko povzroči smrt že v treh urah,” je pojasnila predsednica razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo na zdravstvenem ministrstvu Dušanka Mičetić Turk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.