Za Pahorja Teš 6 prioriteta

Foto: Žurnal24 Pahor bo sprejel člane stavkovnega odbora Teša. (Foto: Gregor Katič)
Premier Pahor je na srečanju s predstavniki stavkovnega odbora Teša zagotovil podporo projektu Teš 6. Medtem bivši direktor Teša Rotnik in direktor Ultre Breznik nadaljujeta besedno vojno.
Oglej si celoten članek
Premier Pahor je danes okrcal direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača, ki ga je "spomnil“ na hierarhijo na gospodarskem ministrstvu. Ministrica Radićeva je ob tem povedala, da ni pod Kopačevim vplivom, kvečjemu je on pod njenim. Za Kopačevo zamenjavo ne vidi razlogov, ker je – tako ministrica – eden najučinkovitejših direktorjev na ministrstvu. Boji pa se, da bo zaradi stalnih očitkov Kopač odšel sam.

"Premier nam je povedal, da bo ta projekt rešil energetsko situacijo v Sloveniji, zato je za vlado Teš 6 prioritetni projekt," je za STA povedal predsednik podjetniškega sindikata Branko Sevčnikar. Pahorja in gospodarsko ministrico Darjo Radić so seznanili s svojim nezadovoljstvom ob imenovanju Simona Tota za novega direktorja Teša, Sevčnikar pa je omenil še, da obstaja možnost omejevanja dobavljanja energije od srede dalje.

Preberite še današnji odziv prvega moža HSE Matjaža Janežiča, ki je med drugim ob omembi vpliva stranke Zares dejal: "Zagotovo nisem oranžen, mogoče sem pa cunami." Več v članku Projekt Teš 6 nujen za stabilen sistem.

Družba Ultra niti sama niti prek katerekoli od svojih hčerinskih družb ni v tem tisočletju poskušala pridobiti nikakršnega posla, vezanega na Teš, niti samostojno, niti prek drugih družb, niti se ni z nikomer dogovarjala za kakršnekoli posle, ki bi bili vezani na Teš ali Teš 6. Razloga za to sta dva: nobena družba iz skupine Ultra nima nikakršnega izdelka, programa ali storitve, ki bi bili lahko uporabljeni v Teš 6, pa tudi sicer se iz poslovanja na slovenskem trgu v celoti umika.
Gregor Breznik, direktor Ultre

V HSE so sicer včeraj zavrnili navedbe vodje projekta Teš 6 Bojana Brešarja, da so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta Teš 6 dobili potrebna gradbena dovoljenja in da je Rotnikova odstavitev odprla že zaprto finančno konstrukcijo projekta. Dodajajo, da "niti ne drži trditev, da so banke z 'velikim začudenjem' sprejele zamenjavo direktorja Teš. Iz elektronske korespondence je vidna zgolj zahteva po legitimnih pojasnilih in zamenjavi imena direktorja v dokumentih za podpis". Poudarili pa so še, da ima Teš res vsa gradbena dovoljenja za pripravljalne faze, še vedno pa nimajo dovoljenj za hladilni stolp in glavni pogonski objekt.

Golobič zavrača namige
Namigi, da so Uroša Rotnika zamenjali, ker Ultra ni dobila posla v Tešu, niso resnični, sta na Televiziji Slovenija zatrdila direktor direktorata za energetiko Janez Kopač in predsednik Zaresa Gregor Golobič.

"Rotnik ne loči različnih stvari"
V članku Ultra je izvajala posle za TEŠ smo pisali tudi o besedni vojni med Rotnikom in Gregorjem Breznikom, direktorjem Ultre. Rotnik je v novem sporočilu za javnost ponovil, da v Tešu obstaja dokumentacija, ki dokazuje, da je Ultra izvajala tudi posle za njih. Breznik je zvečer v odzivu odvrnil, da so te izjave "neresnične in izmišljene".

"Projekt Teš 6 je bil doslej voden slabo in netransparentno," ocenjuje Gregor Golobič. Več na tej povezavi.

V izjavi, ki smo jo po elektronski pošti prejeli okoli polnoči, piše še, da je posebej zgovorno, da Rotnik "kot menedžer ne loči med pridobivanjem takega posla in enkratnim servisom, izvedenim po telefonski prošnji Teša (razvidno iz računa) v višini 1.500 evrov neto. In to računa, ki je v javnost prišel, čeprav Uroš Rotnik do dokumentacije kot odstavljeni direktor ne more dostopati."

Skupna vrednost dobrih 26.500 evrov
Danes pa je postregel s konkretnimi podrobnostmi: dejal je, da je na telefonsko naročilo s strani Teša Ultra letos opravila le enkratni servis v obstoječih rezervoarjih v višini 1521 evrov. Dodal je: "V svojih manipulacijah gredo Rotnik in Meh torej tako daleč, da poskušajo javnost prepričati v teorijo zarote z objavo prirejenih dokumentov, ki nimajo nikakršne povezave s Teš 6. Zato v izogib nadaljnjim poskusom manipulacij, po pregledu poslovne dokumentacije pojasnjujemo, da je Ultra v tem tisočletju, od leta 2000 do danes, po vsakokratnem samostojnem naročilu Teša, običajno telefonsko, dobavila rezervne dele ali opravila servise za obstoječi Teš, v skupnem znesku 26.592 evrov."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.