Za podpredsednico premalo izkušena

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Violeta Bulc si v Bruslju prizadeva ohraniti mesto podpredsednice Evropske komisije, vendar je to, predsem zaradi njene politične neizkušenosti, malo verjetno.
Oglej si celoten članek

"Povezovanje. Mreženje. Komuniciranje. Moje ključni koncepti za uspešno reševanje zadev, ne glede na to, ali so politične ali družbene naravo," je danes na twitterju zapisala Violeta Bulc, ki se bo ob 18. uri na spoznavnem sestanku srečala s predsednikom prihodnje Evropske komisije Jeanom-Cloudom Junckerjem. Bulčeva naj bi si v Bruslju zelo prizadevala, da ohrani mesto podpredsednice Evropske komisije, odgovorne za energijsko unijo, za katero je kandidirala Bratuškova, vendar je to malo verjetno.

Pogovori o rošadah že potekajo

"Ni pričakovati, da bi Bulčevi ponudili mesto, za katero je kandidirala Bratuškova. Bulčeva je novinka v politiki in je na ministrskem položaju šele nekaj tednov," ocenjuje vplivni bruseljski medij European voice.

Po trditvah virov blizu komisije, se je Juncker glede zamenjav v ekipi že pogovarjal z nekaterimi drugimi komisarskimi kandidati. V Junckerjevem kabinetu ne izključujejo možnosti, da bi prihodnji predsednik komisije Violeti Bulc že na današnjem sestanku povedal, katero mesto v komisiji ji je namenil.

Po uradnem postopku morajo sicer novo listo kandidatov za komisijo, na kateri bo namesto Bratuškove Bulčeva, najprej potrditi vlade vseh držav članic, nato pa Juncker lahko objavi zamenjave, ki jih je predvidel.

Nemec se je osmešil,  zato digitalizacija Bulčevi?

Ena od možnosti je, da bo Juncker na mesto podpredsednika komisije skušal postaviti Slovaka Maroša Šefčeviča. V tem primeru bi Bulčeva dobila resor za transport. Tej zamenjavi nasprotujejo poslanci v odboru za promet, ki so na Junckerja naslovili pismo in mu dali jasno vedeti, da na prometu ne želijo nikogar drugega kot Šefčeviča.

Druga možnost je, da energetsko unijo prevzame Günther Oettinger, ki je že v sedanji komisiji  komisar za energijo, v novi komisiji pa naj bi prevzel digitalizacijo. Dodelitev podpredsedstva Nemcu bi sicer porušilo ravnotežje, ki ga Juncker skuša zagotoviti med članicami s tem, ko je v svoji začetni postavi podpredsedniška mesta namenil manjšim članicam.

Po drugi strani se je Oettinger na svojem zaslišanju precej osmešil, ko je pokazal,  da ne pozna bistvenega problema svojega prihodnjega dela in dal vedeti, da ne bo ščitil interesov uporabnikov spleta.Glede objave golih fotografij zvezdnikov, ki so jih ukradli hekerji, je namreč dejal, da so goli "selfiji" neumnost, žrtve pa same krive za svoje težave, ne glede na to, da je šlo za ukradene fotografije. Bulčeva bi v tem primeru torej prevzela resor za digitalno gospodarstvo in družbo. 

Tretja možnost je, da Bulčeva dobi resor za izobraževanje, mladino, kulturo in državljanstva, ki je bil predviden za Madžara Tiborja Navracsicsa, ta pa v delu, ki se nanaša na državljanstvo ni dobil zelene luči svojega odbora. Navracsics je bil namreč sodelavec Viktorja Orbana pri izvajanju njegovih spornih reform. Poslanci pa prav tako ne želijo, da Juncker Navracisca nagradi z mestom podpredsednika.

Se bo ponovila zgodba z Bratuškovo?

Med poslanci Evropskega parlamenta je sicer kar nekaj pomislekov glede Bulčeve, tako zaradi  njene neizkušenosti na političnem parketu, kot zaradi sporočil iz Slovenije, ki kažejo na to, da nima celovite podpore v vladi. 

O njeni kandidaturi se še nista izrekli največji politični skupini v parlamentu, desnosredinska evropska ljudska stranka in levosredinski socialisti, ki so nezadovoljni zaradi zavrnitve Tanje  Fajon. Še pred srečanjem z Bulčevo se bo Juncker sestal s predsedniki političnih skupin in skušal dobiti zagotovilo, da bodo Bulčevo na glasovanju podprli. Njegov tiskovni predstavnik sicer možnosti, da Juncker Bulčevo zavrne na spoznavnem sestanku, ni izključil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:16 14. Oktober 2014.

    Ja, ker če nam pa to podpredsedniško mesto spolzi iz rok, bo Slovenija pa res u kurccu.. Kolk boljš bomo …

  • 16:34 14. Oktober 2014.

    Ja... je bila pa Bratuška toliko bolj primerna in usposobljena.. Ta Junker je tudi en kretenko... ne vem kako mu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.