Za posledicami umre 600 Slovencev na leto

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
KOPB. Za kronično obstruktivno pljučno boleznijo zboli eden od štirih moških in ena od šestih žensk, ki so stari 55 let.
Oglej si celoten članek

"Deloma se naraščajoče število obolelih za kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB, op. p.) pripisuje kajenju, deloma pa vse boljšemu odkrivanju te bolezni," pravi predsednica Združenja pnevmologov Slovenije iz bolnišnice Golnik Nadja Triller.

KOPB je po njenih besedah najhitreje rastoča kronična bolezen in vzrok smrtnosti v svetu, za to boleznijo zboli eden od štirih moških in ena od šestih žensk, ki so stari 55 let. "Za njo zboli okoli 20 odstotkov kadilcev, kar 95 odstotkov bolnikov s KOPB pa je kadilcev," opozarja.

Težka sapa in kašelj

Po podatkih bolnišnice Golnik zaradi posledic KOPB v Sloveniji umre od 500 do 600 ljudi na leto, zato tamkajšnji strokovnjaki pozivajo k pravočasnemu prepoznavanju znakov bolezni in hitremu zdravljenju. "Spirometrija je edina učinkovita metoda za odkrivanje KOPB, žal pa danes še vedno veliko pacientov z začetnimi težavami prepozno obišče specialista," opozarja Matjaž Fležar s Klinike Golnik. Začetne težave so upad telesne zmogljivosti, težka sapa in kašelj, za KOPB je značilno tudi izločanje sluzi, zato se bolniki pogosto izkašljujejo. Spirometrija je sicer zelo preprosta, več kot 150 let stara preiskava delovanja pljuč.

"Žal se danes pri vse več bolnikih KOPB odkrije prepozno, zato jih vse več potrebuje trajno zdravljenje s kisikom," pravi Stanislav Šuškovič s Klinike Golnik. Posledica KOPB je tudi propadanje mišic, zato bolniki hujšajo, pogosto tudi zbolijo za depresijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:25 15. Marec 2013.

    koliko se vlaga v stroj ,toliko zdrži!! Koliko se pa vlaga v Slovenskega malega človeka?? V Sloveniji so bogati in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.